Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégén ismét világkupa versenyek, nézők előtt!

2020.11.19. Bata Attila

Hétvégén a finnországi Levi síterepén ismét világkupa futamokat rendeznek, most csak a hölgyek részére. A verseny érdekessége, hogy a világjárvány óta ez lesz az első világkupa futam, amelyet a nézők a helyszínen követhetnek végig.
2004 óta rendeznek világkupa versenyeket Levi síterepén. Az első években még nagyon húzták a szájukat az alpesi országok versenyzői a helyi "dombok", látási viszonyok, környezeti adottságok láttán. Idővel azonban megbarátkoztak a körülményekkel és a verseny idősorrendben hagyományosan beírta magát másodiknak, Sölden után és az amerikai versenyek előtt.

A hétvégi versenyek érdekessége, hogy a FIS biztonsági előírásai miatt, vagyis a kockázatok csökkentése érdekében nem eresztik össze ugyanazon síterepen a férfi és a női versenyzőket, és még a technikai versenyzőket is elválasztják a sprinterektől, így most csak a női szlalomosok versenyeznek, szombaton és vasárnap is.

Söldenben már tesztelték a "buborék-rendszert", ez most is marad egy kis módosítással. Ezúttal, nézőket is beengednek a pálya mellé. A két napra 3500 jegyet adtak el kizárólag az interneten, és a jegy mellé a nézők napi két maszkot is kaptak. Ez kell is, hiszen a maszk viselete kötelező a nézőtéren.
Hagyomány: a győztesek minden évben "örökbe fogadhatnak" egy rénszarvast
Hagyomány: a győztesek minden évben "örökbe fogadhatnak" egy rénszarvast
Bár a skandináv síterepek sorban nyílnak meg mostanában, a szigorítások miatt csak hazai nézőket várhatnak a rendezők. A többi síterep Levihez hasonlóan a tavalyi szezonból eltárolt hó segítségével tudta előkészíteni a pályáit.

A verseny igazi csemegének ígérkezik a spotrajongók számára, hiszen ismét összecsaphat a két sztár, az amerikai Mikaela Shiffrin és a szlovák Petra Vlhová. Shiffrin 300 nappal ezelőtt versenyzett és nyert utoljára Bulgáriában. Egyébként korábban már négyszer nyert Leviben, legutóbb külön kategóriát képviselve közel 2 másodpercet vert a másodikra. Shiffrin édesapja tragikus halála után nem versenyzett, majd visszatérését a koronavírus akadályozta meg.

Vlhová már régóta Finnországban gyakorol, egy Levihez közeli síterepen, ahol kisebb versenyeket is megnyert. Hogy mennyire ez a két versenyző uralja a szlalomot, azt jól mutatja, hogy 2017. január 10-i svéd (Frida Hansdotter) győzelem óta, csak ők ketten nyerték ezt a számot. Shiffrin 22-szer, Vlhová 7-szer végzett az élen.

A nehézségek ellenére biztatóan indul a versenyszezon. Sölden gond nélkül lezajlott, a mostani versenyeket is meg tudják rendezni. A hóhiány miatt elhalasztott osztrák (Lech/Zürs) parallel versenyeket is be tudják pótolni a hónap végén. A december elejei francia versenyek - az országban bevezetett korlátozások ellenére is - már zöld utat kaptak.

A verseny szombati és vasárnapi két futama az Eurosport közvetítésében élőben követhető 10 és 13 órától.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.19. 20:19
Maszkot fel és hajrá 😁
Kis Kovi | 2020.11.19. 21:20
A Mikulást elnézve, neki nagy változatosságot nem jelent a maszk, s azért remélem a szarvasra nem adnak majd :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.