Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa: elkészült a versenynaptár európai versenyekkel

2020.10.12. Bata Attila

Hétvégén nyilvánosságra került az idei alpesi világkupa sorozat tervezett versenynaptára. A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) mindent elkövet, hogy a tervezett versenyeket meg lehessen tartani, azonban arra nem árt felkészülni, hogy biztosan lesz változás a programban.
A Night Race mindig nagy ünnep Schladmingban | Fotó: sielok.hu
A Night Race mindig nagy ünnep Schladmingban | Fotó: sielok.hu
Azt már korábban lehetett tudni, hogy idén a fő hangsúlyt a biztonságra helyezték. Kevesebb utazás és a kisebb költségek miatt teljesen kimaradnak a megszokott észak-amerikai versenyek. Európát csak a hölgyek hagyják el egyszer, amikor a gyorsasági versenyzők Kínába utaznak a 2022-es olimpia helyszínének pályáját tesztelni.

A biztonság érdekében a megpróbálják a férfiakat és a nőket, valamint a technikai és gyorsasági szakágak versenyeit különválasztani.

Csak három esetben fordul elő, hogy a férfiak és a nők együtt versenyeznek. Mindjárt a nyitó napon Söldenben, valamint a november közepére berakott vorarlbergi parallel versenyeken. Ezen kívül csak a szezonvégi fináléban (Lenzerheide) találkoznak.
A tervezett férfi versenyek
A tervezett férfi versenyek
Ugyanez igaz a szakágakra. Csak a klasszikus helyszíneken (Wengen és Kitzbühel) és a végső fináléban rendeznek gyorsasági, illetve szlalom versenyeket. A francia Val d'Isere, az egyik hétvégén csak technikai, a következő hétvégén pedig csak gyorsasági versenyeket rendez. Az alpesi kombináció műfaj az idén teljesen elmarad a szétválasztás miatt.

Az új versenyek egyik nyertese Franciaország, ott az idén a szokásosnál több versenyt rendeznek. A nagy érdeklődéssel várt Shiffrin-Vlhova párharcban érdekes lehet, hogy Shiffrin hazai versenyeit törölték, Vlhova hazai versenye (Jasná) négy év után tér vissza a sorozatba.

A járvány miatt a versenyzőket és kísérőiket folyamatosan tesztelik. Alapszabály, ha egy versenyre annak dátuma előtt 5 héttel a 10 legjobb ország versenyzői közül hetet beengednek a helyi egészségügyi hatóságok, akkor azt a versenyt meg lehet tartani. Persze, ez sem egy teljesen kőbe vésett szabály, egy külön bizottság dönt majd a bonyolult esetekben.
A tervezett női versenyek
A tervezett női versenyek
Bár vannak közeli versenyek, pl. Semmering, Jasná vagy Zágráb, de a legtöbb síterep úgy készül, hogy nézők nélkül rendezik meg a versenyeket. Ez a jelenlegi felfogás szerint azt jelenti, hogy a célban, a pálya mellett és a tribünökön nem lesznek nézők, de a napijegyes síelők a sípályákról követhetik a versenyeket.

Ne felejtsük el, hogy az idén a világkupa versenyek között, február 8-tól 21-ig, világbajnokságot is rendeznek az olasz Cortina d'Ampezzo síterepén.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.