Menü ≡

Saalbach rendezheti a 2025-ös alpesi sí világbajnokságot

2020.10.05. | Szerző: Bata Attila
Szombaton eldőlt a 2025-ös világbajnokság színhelye. Papíron hárman is pályáztak a rendezésre, de az erőviszonyok annyira egyértelműek voltak, hogy senkit sem lepett meg az eredmény. Hatalmas fölénnyel az ausztriai Saalbach síterepe nyerte el a rendezés jogát.
h i r d e t é s
Saalbach mellett a svájci Crans Montana és a német Garmisch-Partenkirchen is pályázott. Az ellenfelek sajtói sem fűztek sok reményt a rendezéshez, a szavazás előtt megjelent cikkek Saalbachot favorizálták. A papírforma simán bejött. A 14 szavazatból az osztrákok 12-t megkaptak, a németek és svájciak egyet-egyet.

Saalbach már 1991-ben is rendezett világbajnokságot. Azóta nem igazán erőltette a nemzetközi versenyek rendezését, igaz az utóbbi időben szívesen beugrott, ha valahol egy-egy világkupa versenyt töröltek. Két évvel ezelőtt már pályáztak a 2023-as világbajnokságra, de akkor vesztettek a franciákkal (Meribel / Courchevel) szemben.
Ezzel a filmmel mutatkoztak be az osztrákok
Az osztrákok mellett számos érv szólt. Többek között már biztosított a rendezés anyagi feltétele, a kb. 50 millió eurós költségeket 40-40-20 százalékban vállalja magára az állam, a tartomány és a település.

Ritka, de vonzó koncepció, hogy az összes versenyt egy helyen, a Zwölferkogel oldalában rendeznek. Az itteni liftet felújítják, és itt alakítják ki a célt tribünökkel. Igaz ez a rész már Hinterglemm-hez tartozik. Ezen felül a síterep ma már Leogang és Fieberbrunn településekkel is összekötött, de a köznyelvben még mindig Saalbach maradt.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A rendezés elnyerésére újabb beruházások valósulhatnak meg a síterepen. Már most komoly összegekről hallani, amelyeket a környéken elköltenek a következő években. Az infrastruktúrát tekintve a síterep már most is Ausztria és a világ egyik legmodernebb síterepének számít. Liftek számában és minőségében kevés síterep vetekedhet velük a világon. A helyiek szerint most eljött az ideje a régóta tervezgetett fejlesztésnek, a hóágyúzás feltételeinek javításának. Ez már korábban is tervben volt, de a világbajnokság rendezése felgyorsíthatja a terveket.

A következő években ehhez jöhetnek az új fejlesztések és az összeköttetés kiépítése a szomszédos Zell am See sírégióval.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »