Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kezdődik! Hétvégén az egész sívilág Söldenre figyel

2020.10.16. Bata Attila

Túlzás nélkül mondható, nagyon fontos versenyeket rendeznek hétvégén a tiroli Sölden síterepének gleccserén. A koronavírusos időszakban is fontos, hogy a síversenyek ne tűnjenek el a képernyőről. Az első versenyt nagyon szigorú feltételek mellett rendezik, főpróbája lehet az egész világkupa sorozatnak.
Tényleg nem túlzás, hogy az egész világ síőrültjei Söldenre figyelnek a hétvégén. Hogyan lehet megrendezni biztonságban egy síversenyt a mostani járvány idején? Nos, a helyiek pontosan tudják milyen ez a járvány. Tavasszal a települést több héten át karantén alá vonták, a vírus miatt az egyik leghosszabb ideig korlátozott tiroli településnek számított.

A helyiek és a rendezők most több szempontból is bizonyíthatnak. Nem árt valamit visszahozni a síterepek tavaszi járvány alatt megkopott tekintélyéből. Meg kell mutatni, hogy ami Ischgl-ben történt, az még egyszer nem ismétlődhet meg. Az első verseny egyfajta kísérleti laboratórium. Ha beválik a rendezési szisztéma, akkor az egész szezonban, de az idei év végéig, biztosan alkalmazható.

A jó hír, hogy az osztrák rendezők már hozzászoktak az ilyen feladatokhoz, például a Forma-1 sorozatot is sikeresen indították el az idén, és a bevezettet módszer alapján rendezett versenyek azóta is sikeresen működnek.
Jegesítés Söldenben. A vízvezetéken 10 centimétereként található "tüskékből" nagy nyomással fecskendeznek vizet kb. 30-40 cm mélységbe. Hó+víz brutálisan keménnyé fagy, így tervek szerint a pálya végig egyforma minőségű marad az összes versenyzőnek.
Jegesítés Söldenben. A vízvezetéken 10 centimétereként található "tüskékből" nagy nyomással fecskendeznek vizet kb. 30-40 cm mélységbe. Hó+víz brutálisan keménnyé fagy, így tervek szerint a pálya végig egyforma minőségű marad az összes versenyzőnek.
Néhány példa az intézkedésekre. A településen minden rendezvényt betiltottak. Négy un. "buborékot" alakítottak ki kb. 1500 ember részére. A kékbe tartoznak a versenyzők és az edzők. A rendezők a pirosba, a média a sárgába, a 200 meghívott vendég pedig a zöldbe. Ezek a színek világosan jelzik, hogy ki milyen területekre léphet be, még a szállásokat is eszerint alakították ki. A cél, hogy a négy buborékba tartozó szereplők a lehető legkevesebbet találkozzanak egymással. Nincs buli a rajtszám sorsolásnál, hasonlóan elmaradnak az éremosztó ceremóniák.

Ehhez jön még, hogy az összes résztvevőre kötelező PCR teszt vár 72 órával a verseny előtt és csak negatív eredménnyel lehet belépni a "buborékba". Furcsa olvasni, ahogy a nemzeti válogatottak sorban teszik közzé a koronavírus tesztek eredményeit a sajtóban...

Az első versenyen szinte lehetetlen megtippelni a legjobbakat. Nem lehet tudni kinek hogy sikerült a felkészülése. A tavaly a hölgyeknél például nagy meglepetésre az akkor 17 éves új-zélandi Alice Robinson nyert az összes nagy nevet megelőzve. Az esélyesek közül Mikaela Shiffin biztosan hiányozni fog. Edzésen hátsérülést szenvedett, amelyet orvosai tanácsára ki kell pihennie, így már haza is utazott az USA-ba. A férfiaknál tavaly kettős francia siker született, náluk több az esélyes, még nehezebb tippelni a sorrendre.
Az idei sorozatról itt írtunk. Viccesebb versenyzők már a világkupát át is keresztelték Európa kupának, hiszen a sorozat 1973/1974 óta először nem látogat el Észak-Amerikába. 1977/1978 óta most először nem rendeznek összetett versenyeket.

Novemberben 26 év után versenyeznek az ausztriai Vorarlberg tartományban, majd utána Finnországban. Továbbra is nézők nélkül. A decemberi versenyek már egybe esnek a síszezon kezdetével, így kisebb változások várhatóak. A tervek szerint a célegyes végén továbbra sem lesznek szurkolók, de a bérlettel síelők a pálya felsőbb részein a pálya mellől figyelhetik a versenyzőket.

Szokás szerint a női versenyeket szombaton (10 és 13 óra), a férfiakét vasárnap (10 és 13:15 órakor) rendezik. A versenyeket az Eurosport közvetíti. A helyi televízió (az ORF) nagyon készül. Mivel a versenyt nézők nélkül rendezik a helyszínen, így a televíziós közvetítés különösen fontos lesz. 21 kamerával pásztázzák a pályát, ígéretük szerint látványos szuperlassításokat láthatunk a pálya legnehezebb szakaszáról, a meredek részről. Sajnos az ORF 1 idén már nem része a Vodafone (lánykori nevén UPC) kínálatának, így reméljük ezekből a képekből az Eurosport is részesül, akik a műsorújság szerint a szombati második futamot felvételről, a többit élőben közvetítik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.