Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégre visszatér a tél az osztrák hegyekbe

2023.02.23. Bata Attila

Lassan a harmadik hét telik el havazás nélkül az Alpokban. Lokálisan ugyan hullott néhány centiméter az elmúlt időszakban, de az időjárás már régóta adós egy újabb átfogó havazással, hiszen elvileg februárt írunk, nem ez lenne a normális.
Lech-Zürs tegnap, véget ér a tavaszias időjárás
Lech-Zürs tegnap, véget ér a tavaszias időjárás
A február 4-5-i hétvégén érkezett az Alpok északi oldalára egy nagyobb havazás Franciaországtól Kelet-Ausztriáig, akkor a salzburgi régióban hullott a legtöbb hó. A következő hét szinte minden síelő álma volt, hatalmas havazás után érkezett a hideg és vele együtt a zavartalan napsütés. Utána a napsütés maradt, azonban a hőmérsékletek már hegyekben is a tavaszt idézték.

Ennek vet véget egy hidegfront, amely lehűlést, szelet és egy kis havat hoz az Alpokba a hétvégére. Havazásra a hegy északi oldalán található síterepek számíthatnak.
A havazás várható mennyisége és eloszlása szombat délutánig
A havazás várható mennyisége és eloszlása szombat délutánig
Péntektől már felhők zavarják meg a napsütést és szombat reggelre visszatér a tél a nulla fok alatti hőmérsékletekkel és már mérhető mennyiségű hóval. Ez utóbbira leginkább a salzburgi régóban, és Nyugat-Ausztriában számítunk. A havazás határa kezdeti 1000 méterről lesüllyed 400-500 méteres magasságba. Az említett területen 20-40 cm hullhat, a várható mennyiségeket a fenti térkép mutatja.

Vasárnap és hétfőn már kevesebb havazásra, jobbára hózáporokra lehet számítani. Az átlagfeletti hőmérsékletek visszakerülnek a helyükre. Sőt! Sok helyen a február végi szokásosnál hidegebbre lehet számítani, amelyhez a hegyekben hideg szél is társul, így hőérzetre ennél is hidegebbnek érezzük.

A hideg marad a jövő hét közepén is, utána lassan emelkedik a hőmérséklet. A távolabbi kilátások még bizonytalanok, de a hideg levegő visszatérésére komoly esély mutatkozik. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.