Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Heten haltak meg lavinabalesetben Ausztriában

2023.02.05. Bata Attila

A héten hatalmas mennyiségű hó hullott az osztrák hegyekben. A lavinaveszély jelentősen megnőtt, azonban ez sokakat nem tántorított el a sítúrázástól vagy a pályán kívüli síeléstől. A hétvégén Ausztriában hét, Svájcban két, Olaszországban pedig egy áldozatot követelt a hóomlás.
A St. Anton-i baleset helyszíne (Kép: ORF)
A St. Anton-i baleset helyszíne (Kép: ORF)
St. Antonban egy hegyivezető és sítúrázó társa vesztette életét. Őket 340, illetve 420 cm mély hóban találták meg – írja az ORF. Kaunertalban egy 62 éves sítúrázó, míg Söldenben egy 32 éves kínai síelő halt meg. A Ziller-völgyben egy 17 éves új-zélandi síelőt gyászolnak. Egy 55 éves német pénteken tűnt el hóomlásban Kleinwalsertalnál, az adott időjárási körülmények között lehetetlen volt a kutatás utána, holttestét szombaton találták meg.

A hetedik áldozat egy hókotró vezetője volt Kelet-Tirolban, akit a lavina járművével együtt sodort el. A sofőr a hegyi utat takarította, amikor felette megindult a lavina. A képen látható pirossan az út, alatta 200 méterrel találták meg a traktort és 10 méterrel mellette a sofőrt.
Pirossal: fent a lavina, vonallal a hegyi út, körrel a megtalált jármű (Kép: ORF)
Pirossal: fent a lavina, vonallal a hegyi út, körrel a megtalált jármű (Kép: ORF)
Ezen felül Svájcban (Disentis) két síelő vesztette életét, Dél-Tirolban pedig egy német sítúrázót temetett be a hó két és fél méter mélyen, és már nem tudták élve kiásni.

A tiroli hegyimentők szakértője szerint az elmúlt napok havazásai után kialakult veszélyes helyzetről kiadott felhívás nem jutott el mindenkihez. Vagy sokan, köztük a tapasztaltabbak is, nem törődtek vele. A hószegény szezonkezdet után sok hegyi részen csak most hullott elég hó a síeléshez vagy túrázáshoz. Sokan már nem akarták kivárni a kedvezőbb körülményeket.

A lavinaveszély komolyságát mutatja, hogy csak a tiroli régióban, csak a szombati napon 30 esetet jelentettek, ezekben többen is megsérültek.
KOMMENTEK
bitera | 2023.02.05. 20:51
A 8. aldozat ma Ötztalban szenvedett halalos balesetet egy situran. A tarsai kiastak, de mar nem tudtak segiteni rajta... Adalekkent ehhez a balesethez: aki 4-es fokozatnal bevallal egy 35-40° lejtön valo felmenetet/lesizest, az vagy unja az eletet, vagy annyira depp, hogy nem lehet sajnalni. Hiaba az elörejelzes, figyelmezetes minden mediumban es csatornan ejjel-nappal, ugy tünik Darwin dijra erdemesek a sielök között is mindig lesznek (ld. vegsö megjegyzes a cikkben).... :-(
yoviktor | 2023.02.06. 19:37
Elöre nem tudni nyilván hol alakul ki lavina, de amin többször én is elgondolkodtam, miért hagyják az emberek figyelmen kívül a figyelmeztetéseket. Pláne ennyi áldozat hallatán.

Mai nap tapasztalata: Wildkogel, Frühmesser teteje (kék 13-as). A felvonó alatt, a sárga fekete lavina figyelmeztetés táblánál csúsznak ki direkt a szüz hóra vágyók. Másfelöl viszont, azok a táblák nem túl nagyok az is igaz...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.