Újabb méteres havazás érkezik az osztrák hegyekbe

2023.02.01. Bata Attila

A múlt héten Ausztria déli része kapott hatalmas mennyiségű havat. Úgy tűnik, hogy Holle anyó tervszerűen adagolja a fehér mannát, ezen a héten a hegység északi oldala számíthat jelentős adagra. Háromnapos havazás, hóviharok, széllökések és fokozott lavinaveszély tölti ki a hét hátralévő részét.
Ski amadé: ide is érkezik a havazás
h i r d e t é s
Múlt héten a karintiai síterepeken hullott kb. 30 óra alatt 130-150 centiméter hó. Akkor egy mediterrán ciklon hozta a sok csapadékot, most a Nordstau jelenség alakul ki, amikor az északról érkező hideg és nedves levegő napokon át az Alpok északi oldalára rakja a csapadékot.

Az északi oldal Franciaországtól Svájcon át egészen a kelet-ausztriai régióig számíthat havazásra a magasban, a legtöbbre valószínűleg salzburgi síterepeken. Most akkor próbáljuk megsaccolni a várható mennyiségeket.
A várható havazás területi eloszlása Ausztriában
Szándékosan az egyik legtöbb csapadékot jelző modellt tettem be. Salzburgban várhatóan eléri az 1 métert a friss hó mennyisége a magasabb régiókban. Salzburgtól keleti és nyugati irányban csökken a hómennyisége. Nyugatra az osztrák határ svájci oldalára még 30-50 cm, keletebbre kb. hasonló arányban, de a magas-stájer régió ennél jóval több havat kaphat, erős szél kíséretében.
Hómennyiségek a Salzburg régióban a következő 72 órában (Lawinenwarndienst Salzburg)
A csapadék 600-800 méter alatt eső formájában érkezik, és szerda estétől kisebb megszakításokkal szombatig folyamatosan kell rá számítani. A havazáshoz viharos szél is társul. Egyrészt nem lesz ideális idő a síterepeken, másrészt az ülőliftek pihenni fognak a szélnek kitett hegyoldalakban. Pályán kívül megemelkedik a lavinaveszély, szakértők a következő napokban nem javasolnak túrákat az erdőhatár felett.

Ausztriában a hét elején már bemelegített a havazás egy kisebb adaggal. A tél megérkezett, a lehető legjobbkor, hiszen megkezdődött a síszünetek kiadása az osztrák iskolákban. A januári hóhiány már csak távoli emlék, ezt a webkamerákon is lehet látni.
KOMMENTEK
Gletscher7 | 2023.02.04. 06:13
Szuper. Indulunk is, Salzburgba! Jó havat mindenkinek!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Murauerhof csillagcsillagcsillag
A panzió St.Peter am Kammersberg főterén, Murautól 23, Lachtaltól 25 km-re található. Az épületben egyszerűen berendezett szobák, söröző, étterem, terasz, játszótér, ping-pong asztal, wifi és szauna található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Relax Resort Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
2008-ban épült modern, színvonalas szálloda a kreischbergi pályák tövében, kb. 150 méterre a kabinos lifttől! A 6. emeleten található, panorámás wellness szolgáltatásai: élménymedence, szaunavilág, fitneszterem, gőzfürdő, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Kreischberg Pool Villas
Vadonatúj, luxus színvonalú, 2023 februárjától foglalható házak a kreischbergi kabinos alsó állomásától 350 méterre. Az exkluzív berendezésű, 8-12 fős házak mindegyikéhez szauna ill. pezsgőfürdő v. kültéri, fűtött medence tartozik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.