Osztrák csoda: 700 méteres zuhanást úszott meg a sítúrázó

2023.02.15. Bata Attila

A hegyimentők szerint is ritka szerencsésnek mondhatja magát az 59 éves osztrák sítúrázó, aki tegnap zuhant le körülbelül 3000 méteres magasságból. A saját maga által kioldott lavina aljában, 700 méterrel lentebb találták meg, súlyosabb sérülések nélkül.
A kritikus pont a gerincen. Kép: Polizei Salzburg
A Salzburgi Rendőrség közleménye szerint tegnap reggel két sítúrázó mászott fel a Rauris környékén található 3006 méter magas Ritterkopf-hegyre. Körülbelül 10 órakor elérték a csúcsot, majd pihenő után megkezdték az ereszkedést. Nem sokkal a visszaindulás után, kb. 11 órakor, az egyik sítúrázó megcsúszott a gerincen és a csúcs 45 fok meredek délkeleti oldalán sodródott le magatehetetlenül. A sítúrázó elmondása szerint saját maga hibázott a hegyen, nem külső körülmények miatt sodródott le a gerincről.
A piros pontnál kezdődött és a kéknél ért véget a kaland. Kép: Polizei Salzburg
Ezzel egyidőben egy kb. 20 méter széles és 700 méter hosszú lavinát is elindított, amely egészen a hóomlás aljáig görgette. Társa, egy 52 éves sítúrázó, azonnal hívta a hegyimentőket. Szerencsére figyelemmel tudta követni az útját a lavinában, és nagyjából meg tudta határozni a helyet, ahol a hegyimentők kereshették társát.
Közel a gerinchez. Az egyik síbotot itt látták. Kép: Polizei Salzburg
A lezuhant sítúrázó bukósisak kivételével rendelkezett a szükséges felszereléssel, talán a szerencsén kívül ennek is köszönheti, hogy súlyos belső sérülések nélkül, kisebb külső sérülésekkel pl. horzsolásokkal megúszta. 
KOMMENTEK
Fetzer Robi | 2023.02.16. 21:32
Látom és értem, hogy elég meredek az a hegyoldal, de a "zuhanás" szó elég félrevezető/kattintásvadász a címben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓK (4)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonában lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Carpe Solem Rauris
2021-ben átadott apartmanház, közvetlenül a kis kabinos lift alsó állomása és a tanulópályák mellett! 4-10 fős modern berendezésű üdülőlakások közös panorámás wellness részleggel (szaunák, medence, élményzuhany, stb...).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.