Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szibériai hideg és friss hó Szlovákiában

2010.01.30. Bata Attila

Szibériai hideg és friss hó Szlovákiában Bár jelentős késéssel, de csütörtökön végre megérkezett a havazás a szlovák síterepekre is. A havazás mellé kemény hideg is társult, az ország számos pontján mértek mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket, a szerencsésebb helyeken körülbelül 35 cm friss hó hullott, amely jó hír a hétvégi síelés előtt.
A Magas-Tátrában, a Lomnici-csúcson (Lomnický štít) található kilátó hőmérője reggelre -23,2 fokot mutatott. A fenti vendéglátóhely személyzetének káprázatos napsütéssel és hólapátolással kezdődött a nap, az éjszaka esett havat kellett eltakarítani a kilátó teraszairól. Az árvai (Orava) régióban is nagyon hideg volt, Oravská Lesná (Erdőtka) síterepén reggelre -21,8 fokra süllyedt a hőmérő. A leghidegebbet mégis a Szlovák Paradicsom közelében található Szepesolasziban (Spišské Vlachy) mérték, itt mínusz 24 fokkal kezdődött a nap.

A hidegfront erős széllel érkezett, de most legalább havat is hozott. Az árvai és a zsolnai régióban 30-35 cm friss hóval számolhattak, a gyakran 50 km/órás erős szél számos helyen komoly útakadályokat hordott össze a friss hóból, a szokásos téli útkorlátozásokat ismét be kellett vezetni, tehát Donovaly felé sem engedték fel a 10 méternél hosszabb járműveket.

Hiába a január végi havazás, a meteorológusok szerint az idei havazás mennyisége –Nyugat-Szlovákia kivételével – még így is alatta marad a sokéves átlagnak. Azonban már ez a kisebb-nagyobb mennyiség is hoz változásokat a hétvégére. A sítúrázóknak érdemes tudniuk, hogy a lavinaveszély hármas fokozatra emelkedett a Magas-Tátrában. Ezen a héten beindult a kétszemélyes Konský Grúň lift Chopok-Északon, valamint már jár az összekötő csákányos is. Vratnán beüzemelték a Poludňový Grúň pályát, Donovalyban pedig rövid szünet után ismét lehet síelni az új Patočiny pályán a Nova Hola oldalában.

Péntektől már lehet síelni az Efka pályán is a Bachledova-völgyben, ahol az új lift ugyan falja a tömeget, nincs sorban állás, már 5 km pálya üzemel, de érdemes vigyázni, hiszen a mentőhelikopterek lassan már maguktól idetalálnak a sok baleset miatt. A hidegrekordok között említett Oravská Lesná síterepe eddig műszaki okok miatt nem üzemelt ebben a szezonban, de szombaton itt is beindul a szezon öt lifttel.
KOMMENTEK

Szállástippek
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.