Menü ≡

Hol lehet síelni mostanában az Alpokban?

2015.10.11. | Szerző: Bata Attila
Vannak, akik nem bírnak magukkal és már szívesen csúsznának egyet. Ha jól számoljuk, akkor az Alpokban már 11 gleccseren lehet síelni ezen a hétvégén, és a következő héten újabb síterepek nyílnak meg. További jó hír, hogy az időjárás is egyre jobban alakul a hegyek magasabb régióiban.
h i r d e t é s
Összesen két gleccser maradt már az Alpokban, ahol egész évben lehet síelni. Már csak a svájci Zermatt és az osztrák Hintertux maradt hírmondónak a 365 napos terepek közül. Mostanában mindkét terep tele van edzőtáborozó csapatokkal, Hintertuxon például Miklós Edit járt a héten.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szokás szerint, az évnek ebben az időszakában, Ausztriában lehet a legtöbb helyen síelni. Először Sölden nyitott ki szeptember 12-én. Azóta már ez a negyedik hétvége és a síterep minden hétvégén új lifteket és pályákat nyit meg a nagyközönség részére. Ne felejtsük el, hogy október 24-én és 25-én itt indul a világkupa sorozat az első versennyel.

Egy héttel később Pitztal, újabb egy hétre rá Stubai, majd a múlt hétvégén az utolsó tiroli gleccser síterep, Kaunertal is megnyitotta kapuit, jobbára a versenyzők előtt.

A tiroli síterepeken kívül a karintiai Mölltal gleccser már régóta várja a síelőket, az utóbbi napokban itt készül az osztrák válogatott a söldeni versenyre.

Svájcot nemcsak Zermatt, hanem Saas Fee is képviseli a listán. Korábban itt is egész évben lehetett síelni, az utóbbi években azonban már egy hosszabb szünet után júliusban kezdődik a szezon.

A francia terepek közül még csak Tignes gleccserén lehet síelni, itt az első limitált hét után újabb pályákat nyitottak meg és ezzel párhuzamosan a jegyek ára is emelkedett.

Olaszországban jelenleg két síterep üzemel. Val Senales (Schnalstal) szeptember 25-én nyílt meg: A Stelvio gleccser már május óta üzemel, itt akkor zárnak, ha már a környéket annyira belepi a hó, hogy a síterepet nem lehet megközelíteni. Még néhány hét maradt a nyári szezonból.

A soron következő síterepek:

Ausztriában jövő hét csütörtökön indul a Kitzsteinhorn gleccser, szombattól már több pályával és lifttel. A következő időszak kedvező időjárása után a Dachstein gleccser is beindulhat.

Olaszországban Cervinia kezdi meg hamarosan az idei szezont, igaz, októberben még csak hétvégén lesznek nyitva.

Svájcban két síterep, Engelberg és Diavolezza tervezi a nyitást a következő hétvégére.

Franciaországban Les 2 Alpes szokott kinyitni minden évben néhány napra október végén az őszi szünet idejére.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »