Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol lehet síelni október elején Európában?

2024.09.30. Bata Attila

A mai nappal búcsút veszünk szeptembertől és már csak két hónap van hátra a szokásos szezonkezdetig. Persze, aki nem akar december elejéig várni, az találhat már nyitva tartó síterepeket a szomszédban is. Mutatjuk, hová lehet tervezni a síelést októberben.
Stubai a tegnapi havazás után
Stubai a tegnapi havazás után

Ausztria

Amennyiben az apró salzburgi síterep (Hochkeil) tiszavirág életű próbálkozását nem számoljuk, az igazi síszezon szeptember 18-án kezdődött meg Ausztriában a Hintertux gleccseren. Itt már a felvonók fele üzemel, a pályáknak még csak a harmada, de már 22 kilométeren lehet csúszni. Két nappal később két másik tiroli gleccser, Sölden és Stubai is beindult egy-egy pályával. Azóta Sölden 10, Stubai pedig 6 kilométerre növelte a síelhető pályák hosszát. Az előző hétvégén vágott neki a szezonnak Pitztal, itt 5 kilométeren lehet síelni.
Hintertux
Hintertux
A mostani hétvégén két új nyitással lehet számolni, Kaprun és Kaunertal kezdi a szezont, ezekről később írunk. Októberben még Mölltal nyithat ki, a tervek szerint október 12-én. Más osztrák síterep megnyitásához egy hatalmas havazás kellene, amire azért már volt példa korábban például Schladmingban is.

Svájc

Saas Fee és Zermatt jelenleg is nyitva. Előbbi tele van tréningező versenyzőkkel, így még szűk lehet a 8 kilométernyi pálya. Itt októberben Titlis és Diavolezza nyithat meg. A tavalyi és korábbi szezonokban is november első felében indultak be a svájci síterepek. Magasságuknak köszönhetően Verbier, Glacier 3000, Nendaz, Klosters, vagy Corvatsch az első adandó alkalommal megkezdi a szezont.

Olaszország

Itt most a Stelvio-hágó és Schnalstal üzemel, utóbbi még csak versenyzőket fogad. Október második felében várhatóan beindul Zermatt olasz oldala (Cervinia) is. Nem gleccser, de híres korai kezdéséről Solda (Sulden), itt az első nagyobb havazás után nyitnak, akár már október végén. Ugyanekkor a Presena-gleccseren is esélyes egy korai szezonkezdet.

Általában november végén indulnak be a liftek a Dolomitokban. Tavaly és tavalyelőtt is sikerült kb. 100 kilométernyi pályát behavazni december elejére, így síelhető volt a Sellaronda is.

Franciaország

Idén ősszel nem nyitnak ki a francia gleccserek (Tignes, Les 2 Alpes vagy Alpe d’Huez), így a szezonkezdetre novemberig kell várni. Ekkor az említett három gleccser, illetve az Alpok legmagasabb üdülőfaluja, Val Thorens indítja be a lifteket.
Levi, Finnország. Snow-farming és a fehér csík a hegyoldalban
Levi, Finnország. Snow-farming és a fehér csík a hegyoldalban

Finnország

A finnek évek óta élen járnak a „snow-farming” alkalmazásában, vagyis az előző szezonból eltárolt havat használják fel szezonkezdetre. Két síterep, Ruka és Levi a mostani hétvégére tervezi a nyitást.

A jelenlegi hóhelyzet és kínálat átlagosnak, vagy annál kissé jobbnak mondható október elejéhez képest. Csak érdekesség, hogy múlt héten az a ritka eset fordult elő, hogy a Föld minden kontinensén havazott valamelyik síterepen. Az Alpokban a héten újabb havazásra kell számítani, amely után vélhetően ismét emelkedik a síelhető pályák száma és kilométere a gleccsereken.

Portálunkon ezen az oldalon frissítjük a szezonkezdések várható dátumait.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.