Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Itt kezdte Vlhová, hét év után kinyitott a szlovák sípálya

2022.12.28. Bata Attila

Hosszabb szünet után ismét üzemel az a sípálya Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) mellett, ahol a szlovákok olimpiai- és világbajnok síelője az első csúszásait tette meg hároméves korától.
Az első napon
Az első napon
Évekkel ezelőtt a helyi önkormányzat támogatta a sípálya hóágyúzását, azonban a hírek szerint 2015-re már nem érte meg a sípályát üzemeltetni, így azóta zárva tartott. Hét év szünet alatt sok minden történt az elhanyagolt sípályán, az új üzemeltetőknek is bőven volt dolguk a pálya megtisztításával, új hóágyúk, szivattyúk és vezetékek beszerzésével.

A Podbreziny síközpont a liptószentmiklósiak kedvencének számított. 1992-ben építették és egy évvel később adták át. Annak idején az első szlovák síterepek közé tartozott, ahol hóágyút üzemeltettek. A síterep 2009-ig minden télen üzemelt, utána néhány évig bezárt, majd 2013-ban nyitott újra. A lenti videó ekkor készült:
2013-ban
Természetesen Szlovákiában mindenki tudja, hogy itt bontogatta szárnyait Petra Vlhová, a szlovákok síelője, aki már mindent megnyert, ami ebben a sportágban számít. Olimpiai- és világbajnok, és összetett világkupa győztes. Itt tanult meg síelni és később innen tette át a „székhelyét” a közeli Jasnára, ahol szülei büfét üzemeltettek. A lift és a sípálya helyreállításban Vlhová családja és csapata is közreműködik.
Az első napon 2022-ben
A síterep kifejezés talán kissé túlzás, hiszen egy kb. 500-600 méter hosszú, kb. százméteres szintkülönbségű pálya és egy húzólift található itt, de a fenti példa is mutatja: sose becsüljük le az apró síterepeket, ahonnan akár világbajnokok kerülhetnek ki.

A helyi önkormányzat és a vállalkozók megegyeztek abban, hogy négyévszakos szabadidőközponttá alakítják a hegyoldalt és környékét. A jövőbeli tervekben újabb hóágyúk, ülőlift, és sífutó pályák kiépítése szerepel. A tervek szerint a sípálya felveheti a Petra Vlhová nevét is.

Az új üzemeltetők lelkesek. Körülbelül másfél hónap alatt kiépítették a minimális infrastruktúrát és parkoló is épült a pálya mellett. Az eredeti terv szerint karácsony előtt nyitottak volna, de az enyhe időjárás közbeszólt, azonban kedden végre hivatalosan is beindult a síélet - hét év szünet után.
KOMMENTEK
skioutlet | 2022.12.29. 21:16
1993-ban volt szerencsénk itt síelni egy napot, a lakótelep szomszédságában:)
Liptóújváron laktunk a Club Hotel Teslában, Chopok északra jártunk, de aznap viharos szél volt, ott nem mentek a liftek. Már nem emlékszek ki, de valaki szólt, hogy itt van valami sípálya, Liptószentmiklós szélén. Az aznapi síelést megmentettük a csoportom számára. Utólag jó érzés annak tudata, hogy nem lehetett rossz ez a sípálya, ha Petra is itt kezdte:)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.