Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kaprun: háromméteres hóval várja a síelőket a gleccser

2018.01.23. Stánicz Balázs

Salzburg legmagasabb és leghóbiztosabb síterepe három méteres hóval, fantasztikus kilátással és széles gleccserpályákkal várja a téli sportolókat.
A napfelkelte első sugaraiban pózol a 3204 méter magas Kitzsteinhorn - fotó: Stánicz Balázs
A napfelkelte első sugaraiban pózol a 3204 méter magas Kitzsteinhorn - fotó: Stánicz Balázs
Talán kevesen tudják, Kitzsteinhorn (nálunk Kapruni gleccserként került a köztudatba) volt Ausztria első gleccsersíterepe, a 60’-as évek elején épültek az első felvonók. Azóta sokat változott a síterep, új pályák, felvonók és minél több szolgáltatás, ami a téli sportolók vagy éppen az idelátogató gyalogos turisták kényelmét szolgálják. Az idei tél különösen kegyes a gleccserhez, már kora ősszel méteres hó esett le és a hóvastagság azóta is gyarapszik, az összes felvonó és pálya üzemel és ez minden bizonnyal így lesz május elejéig. A gleccseren jellemzően április közepén éri el a hóvastagság a maximumát, vagyis amikor már az alacsonyabb síterepeken az első virágok bújnak ki, odafenn 3000 méteren még javában zajlik a síelés. Nem csak sok havat, hanem porhavat is találunk az év ezen időszakában.

Haladók kedvence: a Black Mamba feketepálya

A pályasíelőket több, mint 1000 méteres szintkülönbség és széles, hóbiztos gleccserpályák várják. Az utóbbi években euró tízmilliókat költöttek fejlesztésekre, így a 2015/16-os szezonban megépült a Gletscherjet 3+4 felvonó, aminek érdekessége, hogy az alsó szekciója ún. hibridfelvonó, azaz egy kötélpályán közlekednek a tízfős kabinok és a nyolcfős ülőszékek. Az új felvonóval minden eddiginél gyorsabban és kényelmesebben elérhetjük a felső gleccserpályákat. A tavalyi szezonban építettek Salzburg tartomány legmagasabb ülőfelvonóját, a Schmiedingerbahn nyolcülésest, aminek hegyállomása csaknem 2800 méteren fekszik. Ha errefelé járunk, mindenképpen térjünk be az Alpincenter pálya mellett található Ice Campbe. Ami egy hatalmas iglu, ahol jégbárnál fogyaszthatjuk az ízletes pálinkákat, mindezt stílusosan jégpohárból.

Az Ice Camp az Alpincenter pálya mellett

Ami a gasztronómiát illeti több hütte várja a vendégeket, ezek közül is kiemelkedik az Alpincenter mellett lévő Gletschermühle ízletes ételeivel, vagy mit szólnánk egy ebédhez 3000 méter felett a Panoráma étteremben? A Panoráma étterem a Gipfelwelt nevű komplexumban helyezkedik el, ahol a Magas-Tauern Nemzeti Park életét bemutató mozi, továbbá egy közel 400 méteres alagútban kiállítás is berendezésre került. Kiérve a déli kilátó platformra érünk, ahol a Magas-Tauern Nemzeti Park megannyi háromezresében gyönyörködhetünk. Előttünk tör a magasba a Grossglockner, ami közel 3800 méterével Ausztria legmagasabb hegye. Az északi felé néző kilátóról a széles gleccserpályákat vagy éppen a völgyben terpeszkedő Zelli tóban gyönyörködhetünk. Igazán szép időben egészen Münchenig ellátni, de feltűnik az osztrák-német határon a Zugspitze is, míg dél felé a szlovén-olasz hegyvidék zárja a horizontot. A pályasíelők mellett kedvelt helyszín a freeride és freestyle síelők és snowboardosok körében. Összesen öt jelölt és ellenőrzött freeride pálya várja a porhó szerelmeseit, akik a nagy magasságnak és gleccsernek köszönhetően októbertől késő tavaszig élvezhetik a mélyhavas varázst. A freestyle ág rajongóit 2-3 funpark is várja. Érdekesség, hogy idén ősszel az egész világon egyedül Kaprunban volt félcső, így novemberben a világelit edzett a salzburgi gleccseren. Olyan hírességek edzettek itt, mint a snowboard-legenda Shaun White, vagy az olimpia győztes Danny Davis, Ayumu Hirano. A gleccsersíterep az év minden szakában gyönyörű, ősszel az első hó fehér ruhába öltözteti a magasabb hegyeket, a völgyben az ezerszínű őszben gyönyörködhetünk, télen csillogó porhóban húzhatjuk az íveket, vagy tavasszal, amikor odalenn zöldülnek a rétek, míg 3000 méter felett többméteres hó várja a téli sportolókat.
KOMMENTEK
tomsityu | 2018.01.26. 19:10
Kedves Balázs, köszönjük a remek cikket és csodaszép képeket. Néhány percre kiszakadtam innen és elrepültem ebbe a mesevilágba, ahol egy életre szóló élmény lenne sízni. Köszönöm az utazást.
teglasmargo | 2018.02.01. 09:54
Lehet, hogy nem olvastam figyelmesen, de nem láttam leirva, hogy hány km-re van Bp.-től és szerveznek-e buszos siutakat.
admin2 | 2018.02.01. 10:12
A távolság Budapesttől 654 km, itt található útvonalterv: http://sielok.hu/terkepek/utvonal/s...iterep/kaprun/

Buszos utakat tudomásunk szerint ide nem szerveznek.
Esetleg az útitárskeresőben nézz szét, ott lehet becsatlakozni kisebb-nagyobb csapatokhoz.
http://sielok.hu/forum/viewforum.ph...p?l=16
Travel Hacker Girl | 2018.02.03. 11:00
A Top of Salzburg Gipfelwelt résztől le lehet síelni? Van ott pálya? A kiállítás ami a Hohe Taurn Nemzeti Parkról szól megtekinthető síbakancsban is?
Jövő héten megyünk egy hetes síelésre a régióba.
Stani | 2018.02.03. 14:33
@Travel Hacker Girl

A Gipfelweltről kezeletlen pályán lehet az 1-es pályáig (kezelt) lecsúszni, aki ezt nem szeretné bevállalni: a Gletschershuttle a sípályákig levisz nem egészen 1 perc alatt.

A kiállítás természetesen síbakancsban is megtekinthető, a padlózat gumi/szőnyegborítást kapott.

@ tomsityu, köszi :)

@ teglasmargo Nyugat-Magyarországról Húsvétkor jön egy csapat busszal, ha érdekes lehet.

Szállástippek
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.