Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karácsonyi csoda: 12 éves fiú túlélte a lavinát

2018.12.27. Bata Attila

Több szempontból is csodával határos egy 12 éves francia fiú életben maradása. A fiút lavina sodorta el, majd közel egy órát töltött a hó alatt, és nem viselt jeladót sem, hogy könnyebben megtalálhassák.
Illusztráció Kép: Francia Hegyimentők (PGHM)
Illusztráció Kép: Francia Hegyimentők (PGHM)
Francia hírforrások szerint a 12 éves fiú egy hétfős társaságban síelt La Plagne síterepén egy lezárt, fekete pályán, amikor lavinát indított el közel 2400 méteres magasságban. A lavina kb. 400 méteren keresztül sodorta a fiút. A jegyzőkönyvek szerint 13:50-kor riasztották a hegyimentőket, akik 14:53-kor találták meg a fiút a hó alatt.

Más francia források, arról írnak, hogy a fiú 40 percet töltött a hó alatt. Ennyi idő után az időtartam pontossága nem igazán döntő tényező, hiszen, ahogy a mentőcsapat vezetője fogalmazott: 15 hó alatt töltött perc után szinte 90% annak az esélye, hogy a bajba jutott nem éli túl a lavinabalesetet. Valószínűleg a fiú kaparhatott magának egy légüreget, amelyben a levegő életben tartotta.

A következő csoda, hogy túlélte azt a 400 méteres szakaszt, amíg a lavina sodorta. Nem ütközött közben pl. sziklának, nem szenvedett életveszélyes vagy halálos sérüléseket. A harmadik csoda, hogy annak ellenére, hogy nem volt rajta jeladó, hamar megtalálták, köszönhetően a Courchevelből érkező mentőkutyáknak, akik hamar megjelölték a helyét.

A kisebbfajta karácsonyi csoda után a fiút törött lábbal szállították a közeli kórházba. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.