Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kiakadtak, hogy helikopterrel hozták a havat a síterepre

2016.01.10. | Szerző: Bata Attila
Kisebb-nagyobb botrány robbant ki a héten Ausztriában, miután az egyik síelő olyan filmet tett fel a Facebookra, amelyen az látható, hogy az egyik tiroli síterepen helikopterrel szállítanak havat a sípályára, miközben sokan csúsznak a pályákon és a liftek is üzemelnek tele vendégekkel.
h i r d e t é s
Íme, a rövid videó, amely indulatokat gerjesztett mostanában. A készítője csak annyit fűzött hozzá: "milyen beteges ez már?"

A felvétel a tiroli Brixental síterepén készült. Több dologba is bele lehet kötni.

Először is azt látjuk, hogy egy zsúfolt hegyoldalban helikopter szállít havat a síelők feje felett. A liftek is üzemelnek a közelben és a helikopternek 1-2 lift felett is vélhetően át kell repülnie. Ausztriában tilos helikopterrel terhet szállítani a síterepek és liftjeik felett üzemidőben. A 10 évvel ezelőtti söldeni baleset óta pedig különösen érzékeny erre a közvélemény. Akkor leszakadt egy betontömb a sílift felett repülő helikopterről, amely a liftre zuhant és kilencen életüket vesztették.

A hatóságok pénteken megkezdték a vizsgálatot, hogy megsértették-e a repülési szabályzatot, jelenleg még az is kérdéses, hogy a síterepnek volt-e engedélye helikopteres fuvarra.

Sokan azt is nehezményezik, hogy túlzás helikopterrel hozatni a havat. Környezetvédelem és magas költségek a leggyakrabban hangoztatott érvek. Néhány nappal ezelőtt a franciák is hasonló módon szállították a havat a pályáik kritikus szakaszaikra, ők is kaptak hideget-meleget a helyi környezetvédőktől.

Természetesen a síterep is megszólalt a videó ügyében, amelyet eddig már majdnem 900 ezren láttak. Szerintük a vendégek nagyon hálásak voltak az intézkedésért, sokan dicsérték őket, hogy még ezt is megteszik a síelőkért. A síterep vezetője is kifakadt. Szerinte azt normálisnak tartják az emberek, ha Kitzbühelbe (a híres alpesi verseny pályájára) helikopterrel kell hordani a havat, de ha itt rendbe kell hozni a pályát, hogy a síterep működhessen és az ebből élő helyi emberek megélhetése és állása ne kerüljön veszélybe, akkor ez a világ legnagyobb problémája.

Végül, ha megnézzük a pályát a filmben, vagyis inkább annak a helyét, ahol a síelők csúsznak. Hát igen, sokaknak már hó sem jut, ahol csúszni lehetne. Erre is lehetne mondani, hogy ez már beteges.
2016.01.11. 14:43:28 M61021
Ilyen barna hóval ki sem kellene nyitni a pályát...
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »