Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden: tíz évvel a szörnyű tragédia után

2015.09.08. Bata Attila

Tíz évvel ezelőtt felfoghatatlan tragédia történt a söldeni gleccseren. A síterep építkezésénél fuvarozó helikopter a levegőben elhagyta szállítmányát, egy 750 kilogrammos betontömböt, amely egy üzemelő síliftre zuhant. A kabinokban kilenc német síelő, köztük hat gyermek vesztette életét.
Szombaton volt a tizedik évfordulója a 2005. szeptember 5-i balesetnek. Ezúttal is zárt körben tartották a megemlékezést az elhunytak rokonai és barátai.

Akkoriban egy salzburgi cég szállította helikoptereivel az alapanyagokat a síterep építkezésénél. A helikopteres szállítás útvonala keresztezte az egyik kabinos lift útvonalát. A pilóta éppen egy 750 kilós betontömböt szállított a levegőben, pontosan a lift felett, amikor a betontömb a földre zuhant. A betontömb kettétörte azt a kabint, amelyikre rázuhant. A kabint ért hatalmas ütéstől a lift drótkábele erősen himbálózni kezdett, így a másik kabinban utazó hat utas kizuhant a kabinból.

A kilenc áldozat között hat 12 és 14 év közötti gyermek is volt. Mind a kilencen német állampolgárok voltak, egy német síklub gyerekversenyzői és tanáraik. Akkor, 2005-ben, Sölden még egész évben nyitva tartó síterepnek számított, akkor még lehetett szeptember elején is síelni a gleccseren.

A tragédia után a helikopter vezetőjét gondatlanságból elkövetett emberölésért hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A bíróság álláspontja szerint a betontömb műszaki hiba miatt zuhant le, de a helikopter útvonala nem felelt meg a repülésügyi előírásoknak. A hozzátartozók a síterepet is beperelték, de őket a bíróság nem találta vétkesnek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.