Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Felvonóbaleset Söldenben - kilenc halott

2005.09.05. Bata Attila

Felvonóbaleset  Söldenben - kilenc halott Legalább kilenc ember vesztette életét, amikor egy betontömböt szállító helikopterről a síliftre zuhant a súlyos szállítmány a nyugat-ausztriai Tirolban. A kabinos felvonó tele volt fiatalokkal, akik a söldeni gleccserpályákhoz igyekeztek.
A helikopter egy távvezeték építkezési területhez szállította a betontömböt, amikor az a felvonóra zuhant és a felvonó egyik kabinját azonnal lesodorta a drótkötélről, egy másik kabint pedig olyan erős rázkódás ért, hogy a benne utazók azonnal kizuhantak - jelentette a helyi rendőrség. A hírek szerint az összes áldozat ebben a két kabinban utazott. Az áldozatok nagy része gyermek és fiatalkorú.

A baleset hétfőn 13:30-kor következett be a Schwarze Schneid I-Bahn állomás közelében, amely Rettenbach és Tiefenbachferner között fekszik. Az osztrák hírügynökség szerint a helikopter egy 750 kg súlyú betontömböt próbált elszállítani a levegőben mintegy 300 méterrel a sílift felett, amikor a betontömb lezuhant. Jelenleg még nem tisztázott, hogy miért zuhant a betontömb a felvonóra. A Vöröskereszt jelentése szerint további tíz ember szenvedett komoly sérüléseket a balesetben. Más források további 30 sebesültről számolnak be.

Sölden az egyik legnépszerűbb síterepek közé tartozik Ausztriában, télen-nyáron üzemelő gleccserpályáihoz általában zsúfolt liftekkel lehet feljutni. A Schwarzen Schneid felvonót 2003 októberében adták át, a Big3 néven emlegetett három lift közül utoljára. Ezek a liftek arról híresek, hogy mindhárman a síterep 3000 méter feletti csúcsaihoz viszik a síelőket. A balesetet szenvedett felvonó nyolcszemélyes kabinokkal közlekedik és óránként 2800 utast képes szállítani.

Korábban is történt baleset ezen a felvonón. Tavaly november 14-én az erős szélben az egyik drótkábel elszakadt és az automata leállította az egész felvonót. A leállított kabinok órákon át himbálóztak a magasban, amíg a mentőegységeknek sikerült létrákon lehozni a bennrekedt 113 síelőt az ötven méteres magasságból, mínusz 20 fokban és néhányukat már az éjszaka sötétjében. A baleset miatt akkor két alkalmazottat elbocsátottak.

A balesettel kapcsolatban jelenleg sajtókonferenciát tartanak a helyszínen.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.