Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Söldeni felvonóbaleset: ki a felelős?

2005.10.07. Bata Attila

Lassan egy hónapja tart a vizsgálat, de a közvélemény szerint már rég tudni kellene, hogy mi történt és egyre türelmetlenebb a hivatalos eredményeket mindig csak ígérgető hatóságokkal szemben. Természetesen a nem hivatalos eredmények már kiszivárogtak.

Jelen állapot szerint fellélegezhet a helikopter pilótája, abban a tekintetben, hogy a balesetet minden bizonnyal egy meghibásodott kapcsoló okozta, amely kinyitotta a teherhordó horgokat és a szállítmány lezuhant. Nem csak a pilóta, hanem a helikopteres cég vezetője is fellélegezhet, hiszen a baleset óta állandó támadások érték pilótáit, akiket megalkuvás nélkül védett, de a legfrissebb eredmények tükrében úgy tűnik, hogy jogosan.

A bécsi műszaki egyetem vizsgálata még tart, de az okok közül eddig nem lehetett kizárni a meghibásodott kapcsoló lehetőségét. Tüzetesesen vizsgálják a botkormányt, amelyen a rakományt irányító összes kapcsoló olyan állapotban volt, hogy az összes teherhordó horog elengedte a betontömböt. A horgok megfelelő műszaki állapotban voltak, a probléma okát jelenleg a botkormányon lévő elektronikus kapcsolóban illetve a horgokhoz vezető kábelekben keresik.

A pilóta állítása szerint nem hozta működésbe be a kioldó kapcsolót. Azt hozzá kell tenni, hogy biztonsági szempontok miatt a pilóta egy mechanikus kapcsoló segítségével is kioldhatja a szállítmányt, ezt szabályok írják elő kötelezően vészhelyzetek elkerülése miatt.

Az eddig nyilvánosságra került adatok a pilóta verzióját erősítik meg, vagyis műszaki hiba történt. A vizsgálat továbbra is folytatódik és az innsbrucki ügyészség szerint december előtt várható hivatalos eredmény. Közben a helikopter helyreállítása kb. 10 ezer euróba került és a pilóta is újra munkába állhat ezen a héten.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.