Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Folyik a vizsgálat Söldenben

2005.09.07. Bata Attila

Egy nappal a tragédia után még nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a kilenc ember halálát követelő balesetet. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott, hogy emberi mulasztás vagy műszaki probléma történt, amikor a betontömb a felvonó kabinjára zuhant. Az osztrák közlekedési miniszter kedden fatális balesetek láncreakciójáról beszélt.

Természetesen a baleset után Ausztria és Németország döbbenten áll a történtek előtt. A kilenc áldozat mind német állampolgár volt, akik egy sítáborban vettek részt. Köztük hat 12-14 éves gyermek - két fiú és négy lány -, akik már az idei szezonra gyakoroltak a gleccseren. A többi áldozat két középkorú férfi és egy nő Bajorországból.

Az áldozatok és a sérültek hozzátartozói azonnal Söldenbe utaztak, ahol most pszichológusok felügyelete mellett tartózkodnak. A helyszínt meglátogató német közlekedési minisztert valósággal letaglózta a "súlyos baleset Európa legszebb üdülőhelyén."

A tiroli rendőrség szerint még nem lehet kijelenteni, hogy műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt esett le a betontömb. Ennek megállapítása jelenleg is folyik. Megkérdezett szakértők szerint a vizsgálat akár hetekig is elhúzódhat. Azt már lehet tudni előzetesen, hogy a helikopter alkalmas volt ekkora tömeg szállítására, túlsúlyos szállítás kizárható. Az is kiderült közben, hogy a szállítást végző salzburgi cég rendelkezett minden szükséges engedéllyel, amely ehhez a speciális munkához szükséges volt. Ezeket a tényeket az osztrák közlekedési miniszter közölte.

Az osztrák televízió adásában a szakértő arról beszélt, hogy a betontömb minden képzeletet meghaladó brutális precizitással találta el a mozgó kabint kétszáz méter magasból. A helyi lift társaság vezetője szerint Tirolban, sőt az egész világon is tilos átrepülni használatban lévő liftek felett, és ez előírás még a mentőhelikopterekre is vonatkozik.

A helikopter vezetője továbbra is sokkos állapotban van és nem tudott magyarázatot adni a történtekre. Egyelőre rejtély, hogy mitől zuhant le a folyékony betonnal megtöltött blokk a 90 km/órás sebességgel repülő helikopterről. A pilótafülkében két kapcsoló van, egy elektronikus és egy mechanikus a szállítmány esetleges ledobására vészhelyzet esetén. Egyes hírek szerint ezek a kapcsolók olyan állásban voltak, amiről arra lehet következtetni, hogy a pilóta nem használta. Hírek szerint a 35 éves pilóta 850 repült órával rendelkezett.

Repülésbiztonsági szakértő - a helyi lifttársaság vezetőjével ellentétben - kijelentette, hogy a pilótának joga volt átrepülni a lift felett, mert Ausztriában nincs olyan rendelet, amely ezt megtiltaná. Arra sincs rendelet, hogy üzemelő lift felett nem szabad átrepülni. A lifttársaság vezetőjét, arról faggatták, hogy miként lehetséges, hogy a bennülők kizuhantak a kabinból. A válasz szerint a drótkötél rezgése és kilengése "brutálisan begyorsult", és ezért a bennülőkre ható erő a normálisnak sokszorosa volt, amelyet nem lehetett elviselni. Az a folyamat játszódott le, amit pl. az autós törésteszteken is lehet látni.

A szerencsétlenség miatt sokan aggódnak Sölden jövője miatt. Az utóbbi napokban egyetlen híradás sem mulasztja el megemlíteni, hogy tavaly már történt baleset ugyanezen a felvonón. A település vezetői és idegenforgalmi szakértői a közvélemény előtt mint légi katasztrófát igyekeznek a történteket feltüntetni, amelynek szenvedő alanya volt az ominózus lift. Kétségtelen van igazság ebben, de a síelők lelkének nagy részében igencsak mély nyomokat hagyott ez az eset és két ilyen tragédia egymás után valószínűleg néhány embert elriaszt majd az amúgy tényleg csodálatos környéktől.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.