Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ítélet a söldeni halálos baleset ügyében

2006.06.25. Bata Attila

Az innsbrucki bíróság ítéletet hozott a tavaly szeptemberi söldeni liftbaleset ügyében. Egy teherszállító helikopterről a zsúfolt síliftre zuhant egy hétmázsás betontömb, amely kilenc síelő halálát okozta. A bíróság a helikopter vezetőjét 15 hónapos, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A harminchat éves pilótára akár ötéves börtönbüntetést is kiszabhattak volna, de a bíróság a két vádpont közül az egyikben ártatlannak találta. Az ítélet szerint a helikopter pilótája hibázott, amikor olyan útvonalat választott a betontömb elszállítására, amely ellentétes a hatályos légügyi szabályozással és a helikopteres cég saját belső szabályzatával is. A pilóta szerint a "legoptimistább útvonalon szállította a rakományt", mert a hegy tele volt síelőkkel és túrázókkal, így a legkisebb kockázattal járó útvonalat választotta.

A bíróság szerint, nem a pilóta hibás mozdulata következtében szabadult ki a rakomány és zuhant az üzemelő liftre. Műszaki hiba történt, a rakományt tartó berendezés elromlott. A pilóta mindvégig azt állította, hogy nem nyúlt ahhoz a kapcsolóhoz, amellyel ki lehetett oldani a rakományt.

A baleset következtében kilenc német állampolgár - köztük hat gyermek - vesztette életét. Hozzátartozóik, mintegy harmincan, részt vettek a tárgyaláson.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.