Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kilenc halott a francia lavinabalesetben

2012.07.12. Bata Attila

Kilenc halott a francia lavinabalesetben Kilenc halálos áldozatot követelő lavinabaleset történt Franciaországban, a Mont Blanc környékén, csütörtök hajnalban. A rendőrség és a hegyi mentők hajnal fél hat óta kutattak az áldozatok és a túlélők után. A kilenc áldozat között nincs magyar állampolgár.
A jelentések szerint csütörtök hajnalban körülbelül 4000 méteres magasságban, lavina zúdult a hegymászókra a Mont Maudit északi oldalán. A hegyi mentők 5:25-kor kaptak értesítést a balesetről, az egyik túlélő mobiltelefonjáról.

Rendőrségi közlemény szerint az egyik hegymászó egy kb. 40 cm vastag jeges réteget szakított le, amelyből egy 2 méter mély és 50 méter széles lavina alakult ki, amely számos hegymászót sodort el a rendkívül meredek útvonalon.

A lavina környéke
A lavina környéke
A 28 tagú nemzetközi csapat hajnal 1:30-kor indult útnak a Mont Blanc irányába a Cosmiques menedékházból (3613 méter). A csapatban több ország állampolgárai másztak közösen, a halálos áldozatok között három brit, két német, két spanyol és két svájci állampolgár szerepel.

A legutóbbi szörnyű lavinakatasztrófa szintén nyáron történt a Mont Blanc környékén. 2008. augusztus 24-én nyolcan haltak meg a Mont Blanc du Tacul hegyen. A hegyi mentők egykori vezetője szerint nyáron sokan lebecsülik a lavinaveszélyt, pedig 3500 méter felett nyáron is gyakran havazik. Abban a szektorban, ahol a mai baleset történt két úton lehet eljutni a Mont Blanc irányába, ezeken naponta körülbelül 200-300 hegymászó igyekszik a csúcs felé. Ezért is ilyen magas az áldozatok és balesetet szenvedők száma a nyári baleseteknél. Itt már nem túrázókról beszélünk, hanem hegymászókról. A mai lavina mindkét úton szedett áldozatokat.

Azt is tudni kell, amiről a helyi polgármester is külön beszélt a katasztrófa sajtótájékoztatóján, hogy a hegyi szolgálat lavinafigyelmeztetéseit csak a téli szezonban adják ki, nyáron nincs ilyen tájékoztató szolgáltatás a hegyek szerelmeseinek.

A 4465 méter magas Mont Maudit a Mont Blanc misztikus, hármas hegycsoportjához tartozik. Hegymászók szerint a világ egyik legveszélyesebb hegye, ahol évente számos halálos tragédia történik. Triumvirátus másik két tagja, a már említett 2008-as baleset színhelye, a Tacul hegy, és maga a Mont Blanc.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.