Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kínában sípályát építettek a sivatag homokjára

2022.01.14. Bata Attila

Kínában annyira komolyan veszik a téli sportok népszerűségét a közelgő pekingi téli olimpia előtt, hogy még a sivatag homokjában is kialakítottak egy hatalmas behavazott területet, ahol a síelés mellett a csúszás szinte minden fajtáját (hófánk, szánkó stb.) ki lehet próbálni.
Sivatagi környezetben már épült korábban sípálya, igaz a Közel-Keleten a tehetős országok fedett csarnokokat és mellé bevásárlóközpontokat húztak fel. Kínában a Takla-Makán sivatagban nem kell télen megküzdeni a 30-40 fokos meleggel, hiszen a szibériai hideg légtömegek közelségének kitett terület a világ egyik ismert hideg sivataga. Itt ugyan a nyári nappalok forrók, de az éjszakák hidegek. Télen, amikor üzemel a síterep, gyakori a mínusz 20 fok.
Video: China Live
A többi sivataghoz hasonlóan egy dolog innen is nagyon hiányzik: a csapadék. Nagyon ritka alkalom, hogy havazzon vagy bármilyen halmazállapotú csapadék hulljon. A havat természetesen hóágyúkkal állítják elő, amelyhez a Yurungkash folyó vizét használják. A közelben két víztározót is építettek, amelyet a folyóval táplálnak. A folyó télen és olvadás után a környékbeli hegyek vizét vezeti el, ezt tárolják el. Nyáron a folyó is elapad, vagy sok helyen kiszárad, akkor lehet a folyómederből összegyűjteni a Kínában fontos szerepet játszó jáde köveket. Innen a folyó másik neve, angolul White Jade River.

De vissza a pályához, amely Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiang déli részén található. Ahogy a fenti videó bevezető kockáiban is látható ez a téli világ, vagy a kínaiak szerint ez már síterep az Oynak névre hallgat.

A terület célja a téli sportok népszerűsítése, amelyet Kína nagyon komolyan vesz az elmúlt években, és egyben turisztikai látványosság is. A behavazott terület közepén "varázsszőnyeg" típusú lift viszi a fel a dombra a csúszkálni vágyókat. Az egyik oldalt a síelők és a snowboardosok használják, a másikon pedig szinte bármivel le lehet csúszni vagy gurulni.
KOMMENTEK
beetle71 | 2022.01.14. 18:44
Nem is hittem el, hogy sivatag, amíg meg nem láttam a tevéket. :-)
mezoerno | 2022.01.15. 12:38
Ez szuper! Kár, hogy nálunk még a Kékestetői pályát sem sikerül behóágyúzni! Lehet, meg kéne próbálni az Alföldet?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.