Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbüheli klasszikus 70. évfordulóval a hétvégén

2010.01.21. Bata Attila

Kitzbüheli klasszikus 70. évfordulóval a hétvégén A versenyek versenyét, minden osztrák (és külföldi síelő) álmát, a híres kitzbüheli Hahnenkamm versenyt ezen a hétvégén rendezik meg. A verseny idén egy kisebb jubileumot is ünnepelhet, a legnépszerűbb osztrák sportversenyt a hetven éve rendezték meg először.
A múlt heti wengeni verseny után újabb csemegére számíthatnak a sírajongók a hétvégén. A legfrissebb jelentések szerint a pálya tökéletes állapotban van, a felső részen 55 cm, a célban 35 cm a hóréteg vastagsága, amely szinte teljes egészében műhó, kivéve a tetejét, ahol az utóbbi napokban 15 cm friss hó esett, amelyet még el kell dolgozniuk a pályamunkásoknak. Az osztrákok nem bíztak semmit a véletlenre, a pályát már majdnem két hete lezárták a nagyközönség elől, azóta dolgoznak rajta, hogy tökéletes legyen.

A jelen után nézzük egy kicsit vissza a múltra. 1930-ban rendezték meg először a versenyt, de akkor még nem a mostani, híressé vált Streif pályán. A Streif lejtőin először 1937-ben csúsztak, majd a háború miatt nyolc év szünet következett és 1946-tól folytatódtak a viadalok. Azóta összesen nyolc alkalommal maradt el a verseny, legutóbb 2007-ben hóhiány miatt. A hagyományokról mindent elmond, hogy az osztrák televízió 1959 óta közvetíti élőben a versenyt, amelynek a nézettsége minden sportversenyt megelőz Ausztriában, beleértve olimpiákat és foci-világbajnokságokat is.

Először 1967-ben rendeztek itt Világkupa futamokat, azóta kirobbanthatatlan a versenynaptárból, a jelenlegi szerződések szerint a 2012-es évig biztosan rendeznek itt VK futamokat. A lesikló versenyt 3312 méter hosszú pályán rendezik, de ezt csak szerencsés időjárási körülmények között van így. A kiszámíthatatlan januári időjárás miatt a pálya hosszát már több esetben is kénytelenek voltak lerövidíteni. Ideális esetben 1665 méteren van a rajt, és 860 méterrel lentebb a cél. Az átlagos meredekség 27 százalék, de van egy rövid rész, amely 85 százalékos.

Fontos, hogy jó legyen az időjárás, hiszen egyből a rajt után található az egérfogó, vagyis a Mausefalle, amely egy meredek szakasz ugratóval, itt 50-80 méteres ugrással kezdenek a síelők. Rossz idő esetén, sajnos ez a rész kimarad a versenyből. Az ugrásból a síelők egy S-kanyarba érkeznek (Karusell), majd egy újabb meredek szakasz, a Steilhang következik. Utána viszonylag egyenes szakaszok következnek, a Brückenschuss, Gschöss és az Alte Schneise. Általában az utóbbitól indul a Super-G verseny, amelyet pénteken rendeznek.

A lankásabb részt természetesen egy ugrató szakítja meg, a Seidlalmsprung, amelyet csak 1994 óta kell megugrani. Azt mondják itt már a legtöbb síelő elkészül az erejével, pedig még van a Hausbergkante, ahol egy ugrató, egy meredek lejtő, tele buckával vár rájuk. Itt már a legjobbak akár 140 km/órás sebességre is felgyorsulhatnak a célegyenes előtt, ahol a hírhedt ugrató várja őket. Itt 2008-ban az amerikai Scott Macartney (141,2 km/órás sebességnél!), 2009-ben a svájci Daniel Albrecht bukott akkorát, hogy esésük emlékezetesebb maradt, mint a győztesek neve.

A pályarekordot még Fritz Strobl futotta, nagyon régen, még 1997-ben. A sebességi csúcs a célegyenesben 142.3 km/óra. A tegnapi edzésen az osztrák Kröll ugyan csak a hetedik lett, de a célegyenesben ő volt a leggyorsabb 138,7 km/órával.

A klasszikusnak számító lesiklást szombaton, 11:30-kor rendezik, és az Eurosport élőben közvetíti. Ausztria legnépszerűbb sporteseményére a rendezők napos időjárást, és ha ez teljesül, akkor körülbelül 75.000-100.000 nézőt várnak a három nap alatt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.