Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: havazás okoz gondot a híres síversenyen

2018.01.19. | Szerző: Bata Attila
A világ legismertebb lesikló versenyét rendezik szombaton az ausztriai Kitzbühelben. A híres Hahnenkamm verseny fogalom a versenyek között. Olyan, mint Forma 1-ben a monacói futam: a pályán nem lehet hibázni, pályán kívül pedig tele hírességekkel.
h i r d e t é s
Ez utóbbi mondatot a norvégok sztárja, Aksel Lund Svindal mondta a keddi edzés után, amikor sokakkal együtt kritizálta a pálya állapotát. De még ne szaladjunk ennyire előre.

Van bajuk bőven a rendezőknek, ha az időjárás előrejelzéseket nézegetik. Erre a hétre mindent kapnak: havat, esőt, napsütést, hideget és enyhülést. Fenn havazik, lenn eső esik, nem könnyű ilyen körülmények között pályát készíteni.

A helyi meteorológiai intézet a legmodernebb technikát hozta a versenyre. A pálya ismert ugratói, kanyarjai és az átcsúszója mellé kisebb meteorológiai állomásokat telepítettek. Erre még a kínaiak is kíváncsiak, a 2022-es téli olimpia szervezői is figyelik a tapasztalatokat.

Azt láthatják, hogy az előrejelzésekre alapozva már a múlt héten eldöntötték, hogy az edzéseket kedden és csütörtökön rendezik a várt szerdai hóvihar miatt. A keddi edzés után a síelők nem kímélték kritikájukkal a rendezőket. Tükörsima jégen, rossz látási viszonyok miatt kellett száguldozniuk. Legtöbben az ugratókat kritizálták. Ilyen sebesség mellett hatalmasakat repültek a síelők, néhányan már síugrónak érezték magukat. Ekkor nyugtázta Svindal boldogan, hogy örül, hogy szerdán nem kell lejönnie ezen a pályán.

A csütörtöki edzésen ilyeneket ugrottak
A szervezők persze intézkedtek, a csütörtöki második edzésre már lerövidítették az ugratókat. Természetesen szerdán megjött a havazás, és ennek nyomán a pályát is le kellett rövidíteni az edzésre. Az eredeti 3312 méteres távból már csak 2475 maradt csütörtökre.

Péntek reggelre 30-40 cm friss havat várnak a rendezők a felső részen, amely az éjszakai képek szerint már meg is érkezett. Az előrejelzések szerint a Hausbergkante ugratója alatt már eső várható. A rendezők felkészültek arra, hogy amíg fenn a havat túrják le a pályáról, addig lenn sózni kell a pályát, hogy megőrizzék az állapotát a pénteki szuper-g versenyre.

Ha ez még nem lenne elég, az is lehet, hogy felesleges lesz a lassan emberfeletti erőfeszítés, ugyanis a meteorológusok ködöt jósolnak a pénteki futam idejére.

Ma hajnalban meg is jött a havazás
A kevés jó hír között az a legfontosabb, hogy a szombati fő versenyre, a lesiklásra már szép időt jósolnak a meteorológusok. Reménykedhetünk, hogy igazi versenyt látunk majd.

Természetesen az időjárás csavar még egyet a dolgokon. A vasárnapi szlalom versenyekre ismét kb. 20 cm hó hullhat. Nem lesz egyszerű ez a hét Kitzbühelben.

A szombati versenyről 11:30-kor kezdődik a közvetítés az Eurosporton. Az igazi Hahnenkamm rajongók örülhetnek a tévé előtt, hiszen az osztrák tévések az idén egy új szuperkamerát szereltek fel a traverz, a célegyenes feletti átcsúszó felé ötméteres magasságban. Állítólag csodás képeket várhatunk az új kamerától. A másodpercenként 500 képet készítő kamera először mutathat nagyszerű szuperlassításokat a traverz teljes részén megtett csúszásról. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »