Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbüheli verseny röviden: kiscica lett a tigrisből

2015.01.25. Bata Attila

Az időjárás elrontotta a világ sírajongóinak ünnepét. Szombaton hatalmas köd borította a kitzbüheli pálya egy részét, így a versenyt többszöri halasztás után csak úgy lehetett megrendezni, hogy ködös rész alól indulva, jóval rövidebb pályát teljesítettek a versenyzők.
A világ legnehezebb és legbrutálisabb versenyét vártuk és ehhez képest a világ legrövidebb versenyét kaptuk szombaton. A köd ráült a felső szakaszra, ilyen látási körülmények között lehetetlen volt ezt a szakaszt síelni. A köd sajnos nem akart feloszlani, így a rendezők többszöri halasztás után kénytelenek voltak lejjebb hozni a starthelyet. Ezzel a versenyt körülbelül lefelezték, távolságban, szintben és időben is, de talán még a felénél is többet voltak kénytelenek vágni az eredeti versenyből.

A versenyzők 3312 méter helyett 1633 méteres pályán síeltek, 860 méteres szintkülönbség helyett csak 440-et jöttek le. A két perc körüli eredmények helyett egyperces sprintversennyé változott a verseny.

Jansrud kora reggeli képe a tükörjég pályáról
Jansrud kora reggeli képe a tükörjég pályáról
Így lett a világ legkeményebb versenyéből a világ legrövidebb lesiklása. Amikor a versenyzők értesültek a lerövidítésről, akkor a későbbi győztes Kjetil Jansrud ezt posztolta ki az oldalára: „kiscica lett a tigrisből”.

A versenyről hihetetlenül alaposan közvetítő osztrák közszolgálati tévé (ORF) is ezzel a mondattal vezette be a versenyt közvetlenül az első induló előtt. A lerövidítés pont Jansrudnak jött a legrosszabbul, hiszen a megelőző két edzésen azokat a szakaszokat síelte meg legjobban, amelyeket most kihagytak a rendezők.

Szintén az ORF nagyszerű elemzéseiből derült ki, hogy Jansrud szinte végig hátrányban volt a második helyezett olasz Dominik Parishez képest, de az utolsó métereken előzte meg őt 2 századdal.

Jansrud 58.16 másodperc alatt ért be a célba, ezzel a mostani kitzbüheli verseny lett az eddigi összes lesikló világkupa futam közül a legrövidebb. Soha nem nyertek még világkupa lesikló versenyt egy perc alatti eredménnyel. Jansrudnak már van tapasztalata a rövidített versenyekben, hiszen tavaly Kvitfjellben holtversenyben lett első egy ilyen sprintversenyen.

Kitzbühel sajnos egyre többször kénytelen rövidíteni, 2012 és 2013 után az idén is. Igaz, tavaly pedig „hosszabb” lett a pálya (3494 méter), amikor a rossz hóviszonyok miatt más útvonalon jöttek le a versenyzők. 

A verseny eredménylistája itt található
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.