Menü ≡

Kitzbühel: a világ legkeményebb síversenye

2015.01.23. | Szerző: Bata Attila
Mától kezdetét veszi a kitzbüheli hétvége, ahol több versenyt is rendeznek, többek között a szombati lesiklást, amely talán a világ legismertebb alpesi lesikló versenye. Az idén kedvezőek az előjelek, van elég hó, jó állapotban van a pálya, bár nőtt a veszély, az egyik ugratót kissé átalakították.
h i r d e t é s
Az idén 75. alkalommal rendezik meg a Hahnenkamm versenyt a Streif pályán és a jubileumot brutális pályával ünnepelhetik meg a versenyzők. Több versenyző is megjegyezte, hogy a pálya rég volt ennyire durva. Ezt még Bode Miller is bevallotta, aki a tegnapi edzésen a hatodik legjobb időt csúszta. Ennek ellenére Miller még sem áll rajthoz a pénteki szuper-G-ben, de a verseny előtt mégiscsak lecsúszik egy kamerával a tévések kedvéért, hiszen ezt a versenyt még az USA-ban is élőben közvetítik. Miller szerint nyolc héttel a műtét után őrültség lenne holnap is rajthoz állni, de az ő esetében ebből nem derül ki egyértelműen, hogy akar-e indulni szombaton.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A pálya pedig roppant nehéz. Az idén újra a klasszikus útvonalon versenyeznek, tavaly sajnos kimaradt a traverz rész, mert annyira perzselte a Nap, hogy ki kellett kerülni egy síúthoz hasonló pályán. Az idén lesz traverz, ezt már a nagy esélyesnek tűnő Kjetil Jansrud is megtapasztalhatta. A norvég megnyerte a két edzést, az előző wengeni versenyen is esélyes volt, de a leglaposabb részen elkövetett hibájáért durva árat fizetett. A tegnapi edzésen a traverzen átcsúszva hozta rá a frászt mindenkire, csoda, hogy bukás nélkül megúszta, de még így is első lett.

Korábbi pályatérkép a szombati versenyre. Az átépített ugrató az 1-es pontnál, most hosszabb ugrásokat várunk. A lenti kép ugratója a 7-es pontnál, a traverz 8-as ponton, ez a két rész tavaly kimaradt.
Korábbi pályatérkép a szombati versenyre. Az átépített ugrató az 1-es pontnál, most hosszabb ugrásokat várunk. A lenti kép ugratója a 7-es pontnál, a traverz 8-as ponton, ez a két rész tavaly kimaradt.
Jansrud egyébként elégedett a pályával, a felső részen magasan ő síelte a legjobb időt, az útvonalát valószínűleg sokan fogják kopírozni. Tetszik neki az átalakított ugrató a Mausefalle részen (ez nem a sok baleset miatt lerövidített ugrató a célegyenes előtt), itt is egy más nyomvonallal készül a többiekhez képest. Vannak néhányan, akik annyira nem örültek, hogy itt most már nagyobbat lehet ugrani. Többen is buktak az edzéseken, volt, akit még kórházba is kellett vinni.

Ma a kombinációs versenyt rendezik (szuper-G 11:30-kor, villanyfényes szlalom 16:45-kor). Az edzők és a jó lesiklók máris háborognak, hiszen szombaton pokoli futam lesz és péntek este még mindig síelniük kellene. Számos lesikló már most bejelentette, hogy a szlalomot biztosan kihagyja. Tavaly ezt a párosítást vasárnap rendezték, az idén hozták előre péntekre, amely sokaknak nem tetszik.

Az idén mozifilm is készült a versenyről
A pálya tényleg brutális lesz. Már több hete építik a szervezők, múlt hét hétfő óta emberi halandó már nem síelhetett rajta. Az előző hétvégén érkezett 30 cm hó, azt már eldolgozták. A felső rész tükörjég és hihetetlenül buckás. Külön-külön sem a hobbisíelők álma, így együtt már a versenyzőknek is kihívás lesz. Aztán a középső rész alatt már a Nap fogja sütni a pályát, a jeges pálya helyett jóval puhább szakasz következik, amelyhez verseny közben kell majd alkalmazkodni.

A versenyre a helyi meteorológiai intézet is készül. Külön mérőállomásokat telepítettek a pálya három pontján, hogy a lehető legpontosabb előrejelzésekkel szolgáljanak. A mostani ígéretek szerint nem lesz gond az időjárással.

Ezt már sokszor megírtuk, Ausztriában ez a versenyek versenye. Szinte mindenki itt lesz, aki számít az osztrák vagy a német társadalmi életben. A három nap alatt közel 100 000 nézőt várnak a helyszínen, 500 millió nézőt a tévék előtt. Ha szombaton Ausztriában síelünk, ne csodálkozzunk, hogyha a tömegtől nem férünk be a pálya melletti hüttékbe, a tévék elé.

A versenyeket az Eurosport 1 és Eurosport 2 felváltva élőben közvetíti. Szombaton 11:45-kor a lesiklást. Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nők versenyeit (Miklós Edit!) is közvetítik szombat-vasárnap Svájcból!
2015.01.23. 09:59:06 Pulmy
Szerintem Miller inkább azért nem indul a hétvégén,mert félti a védett ranglistás helyét. Nem akarja ellőni a 2 lehetőség egyikét,jó lesz az a VB-re !
2015.01.23. 10:18:13 huligan
Miller a VB-re gyúr!
2015.01.23. 20:57:23 Klóci
Háát ezt látni Kell! Hatalmas élmény.... Ott nem számít, hogy Bode vagy Carlo, vagy bárki más! Ajánlom mindenkinek, hogy egyszer nézze meg élőben!
2015.01.24. 12:03:07 PEDRO
Persze teniszt mutatnak.
2015.01.24. 12:08:45 Bata Attila
havazik :) + köd is van
halasztják :)
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »