Menü ≡

Hol van az Alpok legmeredekebb pályája?

2009.02.22. | Szerző: Bata Attila
Sokaknak ismerős a Ziller-völgyében található Harakiri pálya, amely a nevéhez méltóan az egyik legveszélyesebb pályának számít az Alpokban. A veszélyességét elsősorban a meredeksége adja, de a németek is büszkélkedhetnek egy ilyen pályával, amely még a Harakirinél is meredekebb.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A németek szerint a bajorországi Oberammergau mellett fekvő Laber-hegyen található az Alpok legmeredekebb pályája. A síterep egyetlen jelölt, természetesen fekete pályája, a Nordhang 84 százalékos meredekséggel vezet le a hegy aljára és igazán össze kell szednie magát annak, aki ezen végig akar menni bukás nélkül.

A nehézségét a meredeksége jelenti és számos egyéb tényező, amely ebből következik. Például az, hogy ilyen meredek pályát nem tudnak ratrakolni, ezért kisebb-nagyobb buckák és jeges részek váltogatják egymást. Sőt, a lejtő alján még egy komoly ugrató is próbára teheti azokat, akik eljutottak odáig.

Hasonló hírhedten meredek pályákat több helyen is találhatunk az Alpokban. A már említett Harakiri (78%) hivatalosan is Ausztria legmeredekebb pályája, bár a hírhedt kitzbüheli versenypálya (Streif) teteje 85 százalékos meredekséggel büszkélkedhet, de ezt csak a versenyzők használják. Találunk még meredek pályákat Ausztriában, pl. Golm síterepén a Diablo pálya, vagy a 74 százalékos Hohe Salve pálya Wilder Kaiser/ Brixental síterepén. Hozzánk közel található a Franz-Klammer pálya Bad Kleinkirchheim síterepén, amelynek a meredeksége 76 százalék a felső részén.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »