Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kreischberg: megkezdődött a régi sílift bontása

2021.03.03. Bata Attila

Pontosabban, inkább azt kellene mondani, hogy megkezdődött az új kabinos lift építése, amely a régi lift helyére érkezik. Ebben az esetben is igaz, minden nagyobb építkezés bontással kezdődik.
Szépen, sorban egymás mellett a régi kabinok | Fotó: Csumpi
Szépen, sorban egymás mellett a régi kabinok | Fotó: Csumpi
Az már korábban eldőlt, hogy a helyiek és az itt gyakran megforduló tekintélyes számú magyar síelő az idén búcsút vehet a 29 éve épített lifttől. Ennyi idő alatt a felvonó kb. 19 millió utast szállított, amíg február végén nyugdíjba küldték.

Ahogy a most elbontandó, 1992-ben épített hatszemélyes kabinos meghatározta a síterep életét, utódja a tízszemélyes is fontos szerepet fog betölteni. A váltás legfőbb oka a kapacitás növelése. A hivatalos adatok szerinti a korábbi 1800 helyett decembertől már óránként 4000 utast szállíthat az új lift, vagyis a kétszeres kapacitás rövidebb sorokat jelent majd, a kényelemről nem is beszélve.

A végső engedélyeket február közepén kapta meg a síterep, majd hamarosan döntöttek, hogy a tervezettnél korábban kezdik meg a munkálatokat.
A régi liftet elbontják. Kép: Csumpi (Síakadémia)
A régi liftet elbontják. Kép: Csumpi (Síakadémia)
Ausztriában a szálláshelyek bezárása miatt szinte csak a helyiek használják a sílifteket, így a síterepek jelentős veszteséggel zárják a mostani szezont. A helyi üzemeltetők szerint Kreischbergen ez 80%-os visszaesést jelent az előző szezonhoz képest. Február sem hozott jelentős javulást a síterepen, a márciusi kilátások sem tűntek bíztatónak, így a helyiek gyorsan döntöttek. Az eredetileg húsvét utánra időzített zárást előre hozták február utolsó napjára.
Az eredeti tervekben az új lift decemberre tervezett átadásához igencsak feszített tempóban kellett volna dolgozni, és a hegyekben az időjárás sokszor kiszámíthatatlan. A korábbi kezdéssel nyert néhány extra hét még biztosan jól fog jönni az építőknek.

Ahogy a képeken is látszik, a régi lift bontása és szétszerelése azonnal megkezdődött. A kabinokból néhányat megtartanak a helyiek, a többit - minden egyéb mozdítható berendezéssel együtt - egy dél-tiroli cég vásárolt meg.
A hegyállomás látványterve
A hegyállomás látványterve
A kabinok közül az egyes számú a tulajdonos Moser család kertjébe kerül, egyfajta emlékeztetőként a régi időkre. A tulajdonosok az új lifttel bátor lépésre szánták el magukat. A kb. 40 millió eurós beruházás a síterep eddigi legnagyobb beruházásának számít. Ráadásul mindezt a jelenlegi gazdasági helyzetben, amelyben a turisztikai vállalkozások zöme a túlélésért küzd.

A 3,8 kilométer hosszú, 903 méter szintkülönbségű (868 m - 1771 m) lift építését a szezonon kívül is figyelemmel követjük.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Relax Resort Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
2008-ban épült modern, színvonalas szálloda a kreischbergi pályák tövében, kb. 150 méterre a kabinos lifttől! A 6. emeleten található, panorámás wellness szolgáltatásai: élménymedence, szaunavilág, fitneszterem, gőzfürdő, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Club Hotel am Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, négycsillagos szálloda a kabinos lift alsó állomásától 150 méterre. Szállodai szobákkal, 2-8 fős apartmanokkal, wellness részleggel, fitnesz teremmel várja a vendégeket. Szolgáltatások: játékterem, konferenciaterem, sítároló, WiFi, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kreischberg Suiten
Újszerű szálláshely Kreischbergen, pár percre gyalogosan a kis kabinos lift alsó állomásától. 2-6 fős, önellátásos, tágas, modern apartmanok saját infraszaunával, parkolóval és wifivel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.