Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hat halott a Sölden környéki lavinában

2009.05.04. Bata Attila

Hat halott a Sölden környéki lavinában Öt cseh és egy szlovák hegymászó vesztette az életét hétvégén az ausztriai Söldenhez közeli hegyekben, amikor a csoportot lavina sodorta el. A szerencsétlen eset még szombat délután történt, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak vasárnap kezdhettek neki a mentésnek.
A hatóságok tájékoztatása szerint körülbelül 3000 méter magasban, szombat délután 16:15-kor szakadt le a hófal a hegymászókra. Szemtanúk azonnal értesítették a helyi hegyimentőket, azonban a viharos időjárás és a heves havazás miatt a mentőakciót vasárnapig nem lehetett elindítani. Vasárnap hajnalban, öt órakor szálltak fel a mentőhelikopterek a baleset színhelye felé.

A keresőkutyákkal kiegészített mentőcsapat reggel egy óra leforgása alatt megtalálta a hat áldozatot, akiket 1-2,5 méter vastagon borított be a hótakaró. Az áldozatokat Obergurgl-ba szállították, ahol a csapat hetedik tagja, aki nem vett részt a szombati túrában azonosította őket. Az osztrák hegyimentők esetleges további áldozatok után is kutattak, de szerencsére a keresés eredménytelen maradt, így a kutatást hétfőn befejezték.

A háború utáni Ausztria történelmének legtöbb áldozatot követelő lavinaomlásai 1954-ben következtek be. Akkor január 10. és 12. között Vorarlberg tartományban 300 hóomlás történt, amelyben 125-en vesztették életüket. Egyedül Blons településen 56-an haltak meg, a falu az akkori lakosságának az egyhatodát vesztette el.

2000. március 28-án, a Mühlbach völgyében 2700 méter magasságban indult meg egy 500 méter széles, 1,5 kilométer hosszú és 12 méter mély lavina. Ez a gigantikus hóomlás 12 áldozatot követelt. Az akkori baleset óta a mostani a legsúlyosabb lavinakatasztrófa Ausztriában.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.