Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Hat halott a Sölden környéki lavinában

2009.05.04. | Szerző: Bata Attila
Hat halott a Sölden környéki lavinában Öt cseh és egy szlovák hegymászó vesztette az életét hétvégén az ausztriai Söldenhez közeli hegyekben, amikor a csoportot lavina sodorta el. A szerencsétlen eset még szombat délután történt, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak vasárnap kezdhettek neki a mentésnek.
h i r d e t é s
A hatóságok tájékoztatása szerint körülbelül 3000 méter magasban, szombat délután 16:15-kor szakadt le a hófal a hegymászókra. Szemtanúk azonnal értesítették a helyi hegyimentőket, azonban a viharos időjárás és a heves havazás miatt a mentőakciót vasárnapig nem lehetett elindítani. Vasárnap hajnalban, öt órakor szálltak fel a mentőhelikopterek a baleset színhelye felé.

A keresőkutyákkal kiegészített mentőcsapat reggel egy óra leforgása alatt megtalálta a hat áldozatot, akiket 1-2,5 méter vastagon borított be a hótakaró. Az áldozatokat Obergurgl-ba szállították, ahol a csapat hetedik tagja, aki nem vett részt a szombati túrában azonosította őket. Az osztrák hegyimentők esetleges további áldozatok után is kutattak, de szerencsére a keresés eredménytelen maradt, így a kutatást hétfőn befejezték.

A háború utáni Ausztria történelmének legtöbb áldozatot követelő lavinaomlásai 1954-ben következtek be. Akkor január 10. és 12. között Vorarlberg tartományban 300 hóomlás történt, amelyben 125-en vesztették életüket. Egyedül Blons településen 56-an haltak meg, a falu az akkori lakosságának az egyhatodát vesztette el.

2000. március 28-án, a Mühlbach völgyében 2700 méter magasságban indult meg egy 500 méter széles, 1,5 kilométer hosszú és 12 méter mély lavina. Ez a gigantikus hóomlás 12 áldozatot követelt. Az akkori baleset óta a mostani a legsúlyosabb lavinakatasztrófa Ausztriában.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »