Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinaveszély: új jelzéseket tesztelnek a franciák

2016.02.19. Bata Attila

A lavinák évről-évre sok áldozatot követelnek világszerte. Működik egy rendszer a lavinaveszély fokának előrejelzésére, amelyet egy ötös skálán szoktak megadni. Hiába a skála, ha sokan nem tudják, hogy egyes fokozatok mit jelentenek. A franciák most vizuálisan is megreformálnák a figyelmeztető jelzéseiket.
Sokszor elmondjuk, hogy hányas fokozatú lavinaveszély van érvényben az öt közül, de ehhez sokaknak nem társul a veszély igazi fogalma. (Igazából hatfokozatú ez a lista, hiszen van a "nullás" fokozat is, amikor nincs veszély) A 4-es és 5-ös fokozatok szinte teljesen tiltják a síelést vagy a sítúrázást, de sokaknak a hármas csak közepes veszélyt jelez, hiszen csak a középső érték az ötből. Talán nem meglepetés, hogy a legtöbb baleset hármas figyelmeztetésnél következik be.

A régi jelek a táblákon és a zászlókon
A régi jelek a táblákon és a zászlókon
Ezeket az értékeket különböző módon közlik a síterepek, a weboldalak, vagy a prospektusok. A franciák jelenlegi szimbólumai nem sokat közölnek a síelőkkel. Az hagyján, hogy vizuálisan nem egy remekmű, de aki először lát ilyet csak találgathat, hogy mit szeretnének üzenni.

Ezen sokat javíthatnak az új változatok, amelyek vizuálisabban is sokkal kifejezőbbek, mint elődei és jelentős hasonlóságot mutatnak a tengerentúli társaikhoz képest. Ezeket az új jelzéseket tesztelik február 14. óta a francia síterepeken egészen április 10-ig.

Ezek az újak
Ezek az újak
Az új jelzések már megjelentek az Alpok és a Pireneusok síterepein, de még Korzikára is eljutottak. A táblák és zászlók mellett lelkes önkéntesek dolgoznak, akik szondázzák a síelők véleményét az újdonságról, de főleg azt, hogy milyen üzenetet küldenek számukra az új veszélyt jelző táblák.

Ha a kísérlet sikeres lesz, akkor a következő szezontól kezdve már az új jelekkel és piktogramokkal találkozhatunk a francia síterepeken és az időjárás előrejelzésekben.
KOMMENTEK
bouquetk | 2016.02.19. 10:22
1-es fokozatnál gyakorlatilag nincs hó. Persze, hogy a 3-asnál van a legtöbb baleset, mert akkor még lehet azért mozogni. Ötösnél épeszű ember a házból se megy ki.
Basslovers | 2016.02.19. 13:27
Már Chopok-on ezeket a jelzéseket (is) már használják, természetesena számozás megtartása mellett.
Chopoker | 2016.02.19. 13:35
Nem látok különbséget a 4-es és az 5-ös jelzés között, így nem látom értelmét annak sem, hogy 5-ös skálához ragaszkodnak továbbra is.

Ok, annyi különbséget felfedezek, hogy a 4-es jelzésű tábla nagyobb a képen néhány milliméterrel (attól függően, hogy mekkora monitoron nézzük):-)

Nem értem benne a logikát, segítene valaki?
| 2016.02.19. 20:26
oszták alpokban már egy ideje ezeket a jelzéseket használják weboldalakon aki szokta követni. Sárga fekete mintánál sokkal jobbak.
Nincs baj az 5 skálával hiszen ez csak egy általános jelzés. Ha valaki megnéz egy napi jelentést sokkal többöl ál mint egy szám.
-Tartalmazza elmult 24h óra időjárását, mi várható a köv 24h ban
-Milyen magsságban, milyen irányú lejtők a veszélyesek, meredekség ha extra eset(bár ez ált. 30-40fok közötti)
-délelőtt - délutáni különbség
Ennyi információval és a kinti aktuális hegyen lejtőn tapasztalt jelekkel azért nem egy 5 s skálát kapsz hanem jóval jóval többet.
És akkor még kilehet egészíteni egy ásással(10 perc bemelegítés fázás ellen) block teszttekkel.+hóprofil ha nagyon távol vagyunk internettől civilizációtól napokig és magunknak kell a "skálát megtippelni".
bitera | 2016.02.20. 20:28
- tavaly stajerorszagban, az egesz teli szezonban altalanosan katasztrofalis hoszerkezet miatt, törtent 1-es fokozatnal, 2 halalos aldozatot követelö lavinabaleset
- a tiroli lavinaszolgalat fontolgatja a harmas fokozatnal a "közepes" helyett a "magas" jelzö bevezeteset, mert az talan több embert tartana vissza a legtöbb balesetet követelö lavinahelyezet eseten a palyan kivüli terepekre valo kimereszkedestöl
- a cikkben bemutatott szimbolumokat, mar több, mint egy eve hasznalja a legtöbb szolgalat, persze lehet, h a palyakra meg ilyen formaban, eddig nem raktak ki

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.