Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Les 2 Alpes: eltűnt egy tó, halasztották a nyitást a gleccseren

2018.10.10. Bata Attila

Nem alakulnak jól a dolgok ősszel a francia síterep, Les 2 Alpes feletti gleccseren. Szeptember közepén váratlanul elfolyt a hóágyúkat tápláló tó vize. Most pedig meghozták a döntést, hogy nem nyitnak ki az október végi szokásos időpontban.
Amikor még létezett a tó. Lenti képeken a mostani állapot
Amikor még létezett a tó. Lenti képeken a mostani állapot
Nem tud beindulni a gleccserszezon Franciaországban. Először a Tignes feletti gleccserre tervezett szeptember végi nyitást kellett lemondani, most pedig Les 2 Alpes jelentette be, hogy elmarad az október végi szezonkezdet.

Les 2 Alpes az utóbbi években az őszi iskolai szünetben, Mindenszentek előtt tartott nyitva. Jellemzően úgy alakították a nyitást, hogy az október végi és november eleji időszakban két hétvége is beleférjen. Idén október 26. és november 4. között tartottak volna nyitva.

Szintén megszokott volt, hogy november elején bezárnak és csak az "igazi" síszezon kezdetével kezdik meg a folyamatos üzemmódot.

A gond itt is az, hogy kevés a hó a gleccseren a síeléshez. És egyre rémisztőbb dolgok történnek a gleccseren. 2006-os fényképeken még nem látszik az a tó, amely a gleccserolvadékból jött létre a pálya aljában. Már ez sem egy jó hír, hogy annyira olvad a gleccser, hogy egy kb. 60 ezer köbméteres tó alakul ki az alján.

A síterep tavaly elhatározta, hogy hóágyúkat telepít a gleccserre, amelyeket a frissen létrejött tóból látnak el vízzel, vagyis valahogy visszajuttatják a vizet a gleccserre hó formájában.

Három héttel ezelőtt ez a tó szinte teljesen eltűnt 48 óra alatt. Elfolyt egy enyhe kifejezés lenne arra, ahogy 50-55 ezer köbméter víz lezúdult a hordalékával együtt a hegyoldalban, valahol a La Grave és Lac de Chambon közötti országúton.

A síterep és a környékbeli önkormányzatok azonnal gleccserkutatókat hívtak, hogy magyarázatot kapjanak az eseményre és mire számíthatnak a jövőben.

Az biztos, hogy a mostantól csak nagyobb havazás után lehet majd síelni a gleccseren, hiszen a hóágyúkat tápláló tó szinte teljesen megszűnt. 
KOMMENTEK
jóska63 | 2018.10.10. 08:50
GLOF-nak hívják a jelenséget és sokszor falvakat is elvisz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.