Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Les Arcs: új tározó épült, és újra jár a csodalift

2008.12.03. Bata Attila

Az idei év legfontosabb híre, hogy újra jár a Les Arcs és La Plagne síterepét összekötő megalift, a Vanoise Express. Ezen felül elkészült Franciaország legnagyobb víztározója. A helyiek és az autóval érkező turisták idegeit a megnehezített parkolási körülmények borzolják.
Tavaly decemberben egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy a Vanoise Express kábelei a tervezettnél sokkal jobban rozsdásodnak. A röntgenes vizsgálatok után meg kellett hozni a szomorú döntést, és az egész tavalyi szezonra összeköttetés nélkül maradt a Paradiski két síterepe. Az eset váratlanul érte az üzemeltetőket is, hiszen a kábeleknek még jó néhány évet ki kellett volna bírniuk komolyabb korrózió nélkül.

Tavasz óta dolgoztak a kábelek teljes cseréjén, el lehet képzelni, hogy mekkora munkát jelent az 1,8 kilométer hosszú és 55 tonnás kábelek kicserélése egyenként. Szeptember elejére sikerült mind a négy tartókábelt kicserélni és befejezték a próbaüzemet is. Az üzemeltetők szerint a lift újbóli csatasorba állításával legalább 10 százalékkal fog emelkedni a síelők száma. A síterep tavaly 110 millió eurós bevételre tett szert, és a látogatók 55 százaléka külföldről érkezett.

Az újraüzemelő csodakabinos mellett, egy új víztározó is komoly fejlesztésnek számít. Lassan öt évvel az első tervek után az idén megvalósult Arcs 2000 felett a L'Adret des Tuffes víztározó megépítése. A hatalmas tározóban 450 000 köbméter víz fér el, és ezzel ez lesz Franciaország legnagyobb kapacitású víztározója. Télen a hóágyúkat szolgálja ki, nyáron pedig a kristálytiszta vizének köszönhetően horgásztóként funkcionálhat majd a helyiek legnagyobb örömére.

A helyieknek kevesebb öröme lesz a polgármester újabb parkolási szigorításaitól. Az összes parkolóban emelkedtek az óradíjak, sőt Arcs 1800 bejáratához egy fizetőkaput építettek, aki három óránál tovább marad, az fizethet a parkolásért.

Az egyik legjobb francia síterep, a tervek szerint, december 13-án kezdi meg a szezont.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.