Menü ≡

Magas-Tátra: 10 éve pusztított a nagy szélvihar

2014.11.19. | Szerző: Bata Attila
2004. november 19-én viharos erejű szél tarolta le a Magas-Tátra déli oldalát. Bár előtte is, sőt azóta is sújtották komoly szélviharok a Tátrát, sokan az évszázad pusztításának nevezik a tíz évvel ezelőtti eseményeket. A vihar elvonult, de a fákat azóta a szú fertőzte meg, amely lassan már ugyanolyan pusztítást végez.
h i r d e t é s
Pontosan tíz évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa változtatta meg a Tátrát. A hatalmas erejű szél, becslések szerint 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig a Magas-Tátra déli oldalán és 750-1300 méteres magasságban szinte letarolta az erdőt. Pálcikaként dőltek egymásra a lucfenyők. Sokan a korábbi korszakok elhibázott telepítését hibáztatják, hiszen az osztrák és cseh mintára betelepített, a Tátrában nem őshonos, lucfenyők rövid gyökérzetükkel nem tudtak ellenállni a szélnek.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A katasztrófa nagyságát talán az alábbi számok érzékeltetik. Körülbelül 12 600 hektáros területen 3 millió fa dőlt ki. Képzeljük el, hogy mit kellene csinálni ennyi kidőlt fával, amelynek jelentős része nehezen megközelíthető helyen maradt? A szlovákok is ezzel a kérdéssel szembesültek és természetesen sem a szakemberek, sem a politika nem tudott közös nevezőre jutni.

Az erdészet elszállította volna a kidőlt fákat, míg a természetvédők amellett érveltek, hogy ott kell hagyni őket, majd a természet meggyógyítja önmagát. A két álláspont annyira ütközött, hogy a természetvédők még a fákat elszállító teherautók elé is álltak annak idején.

Az elszállítás legfőbb érve a szúfertőzés megelőzése volt. A betűző szú ideális élő és szaporodó helye az elhalt és elkorhadt fa. A szú hihetetlen módon elszaporodott a kidőlt fákban, majd újabb területeket keresve elkezdte megfertőzni a még állva maradt, egészséges lucfenyőket is. A szúfertőzés mára már látványosan aggasztó. Elszíneződő fenyvesek, lezárt völgyek és turista utak. Mára már 7 300 hektáron 2,2 millió fát fertőztek meg. Számítások szerint évente 210 000 újabb fát (főleg az idősebb lucfenyőket) fertőznek meg, így ez a katasztrófa hamarosan eléri a szélvihar fentebb említett nagyságrendjét is. Bár azt is említsük meg, hogy a tíz évvel ezelőtti vihar óta újabb négy (kisebb) vihar csapott le a Magas-Tátrára, az idei májusi például további 100 000 fát döntött ki.

Már növekszik a friss telepítés (Kép: Nový čas)
Már növekszik a friss telepítés (Kép: Nový čas)
Azontúl, hogy a szlovákok felelősöket kerestek, politikusokat citáltak a bíróságra a szújárvány miatt mára, megkezdődött az újjáépítés is. Körülbelül ötmillió, ellenállóbb facsemetét ültettek az elmúlt tíz évben, amelyek most még gondos törődést igényelnek, de hosszú évtizedek múlva megerősödhetnek és eltakarhatják a jelenlegi károk nyomait.

Kép és szöveg: Nový čas
2014.11.19. 21:57:22 Viktória22
Sajnos még mindig látszódnak a nyomai a 10 évvel ezelőtti pusztulás utáni helyzetkép a Csorba- tónál Már nőnek a kis fenyőfák amik 30 év múlva olyan szépek lesznek mint amilyenek 2004. November 19. előtt voltak.
2014.11.22. 11:17:07 Bélapó
A laikus "környezetvédelem" több kárt okoz, mint hasznot. Nálunk is volt ilyen, mikor politikai kérdést csináltak a dunai vízerőműból
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
Kapcsolódó fórum:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »