Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Gyenge szezonnal búcsúzik a tél a Magas-Tátrában

2010.04.14. | Szerző: Bata Attila
Gyenge szezonnal búcsúzik a tél a Magas-Tátrában Hivatalosan ezen a hétvégén lehet még egyet utoljára csúszni a Magas-Tátra két állva maradt síterepén Tátralomnicon és a Csorba-tónál. Olcsóbb jegyek, friss hó, és csalódás zárja az idei síszezont, hiszen még a tavalyi gyatra szezonnál is kevesebben jöttek idén télen a Magas-Tátrába.
h i r d e t é s
A héten legalább 20 cm friss hó hullott a Lomnici-nyeregben, és a sors iróniája, hogy az egész szezonban nem volt ilyen jó a hó minősége, mint az utolsó hétvégén. Persze, ez nem az évekkel ezelőtt megszokott több méter vastag hótakaró, de az általában még májusban is síelhető hegyoldalban az idén alig esett hó. A tervek szerint Tátralomnicon már az előző hétvégén befejeződött volna a szezon, de egy hetet még ráhúztak, igaz ebből négy napig (kedd-péntek) karbantartás miatt állnak a liftek a falu felett, a nyeregben pedig a frissen hullott hó lavinaveszélyt okozott, és csütörtökön nem járt a lift. Már csak az időjáráson múlik, hogy hétvégén 13 eurós napijegyért lehessen egyet utoljára síelni a Čučoriedky pályán és a Kőpataki-tó felett.

A másik üzemelő síterep, Csorba-tó is a hétvégén tart utoljára nyitva - hivatalosan. Itt valamivel több pálya van nyitva a 16 eurós napijegyért. A helyzet még annyira nem reménytelen, csak hétközben már nem éri meg a nyitva tartás. A síterep szóvivője szerint, ha az időjárás is engedi, akkor májusig minden hétvégén lehet majd síelni a Csorba-tó felett.

A Magas-Tátrában június 15-én kezdődik a turista szezon, addig az állatvilág nyugalma érdekében érvényben maradnak a szigorítások. A sítúrázóknak lehet fontos hír, hogy április 15-től már csak a kijelölt turistautakon lehet sítúrázni a Magas-Tátrában. A sítúrázókra is ugyanaz vonatkozik, mint a gyalogos turistákra: túrázás csak a völgyekben lehetséges a menedékházakig, onnan egy másik völgyben lévő menedékházhoz átkelni már tilos.

Tehát hivatalosan is eljött az idény utolsó hétvégéje, még korai lenne visszatekinteni a télre, de az biztos, hogy még a tavalyi katasztrofális szezont is sikerült alulmúlni. Tavalyhoz képest 9 százalékkal, a tavalyelőtti szezonhoz képest pedig 39 százalékkal csökkent a vendégek száma. Létszámban, a magyarok továbbra is a hatodik helyen állnak az 5,2%-os aránnyal.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel #Covid infók síelőknek FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »