Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Máshol sem takarítják el a havat és jeget az utakról

2017.02.01. Bata Attila

Nemcsak mi magyarok szeretünk panaszkodni, ha nem takarítják el a havat vagy a jeget az utakról vagy a járdákról. Az utóbbi hetekben több olyan videó vagy fénykép is bejárta a világot, amiket érdemes megmutatni. A jó hír, hogy a tudósok már dolgoznak az önmagát hó- és jégmentesítő aszfalt megalkotásán.
Síelőknek szerencsés volt ez a január Ausztria északi oldalán. Többször is havazott, amely az utakon már nem okozott akkora örömet. Az egyik kelet-tiroli kamionsofőr a havazás által az idén "kevésbé sújtott" Karintia autópályán vezetett és igen elégedetlen volt a hó eltakarításával. Mindezt a pilótafülkéből felvett videó üzenetben tudatta.

A Facebook poszt nagyot robbant Ausztriában. Az Arnoldstein és Klagenfurt közötti panaszáradatot eddig közel 1,2 millióan látták és közel 1300-an szóltak hozzá pro és kontra a sofőr monológjához.

Volt olyan osztrák portál, amely szívesen átvette azt a videót, amely azt mutatja, hogy mennyire más az utak téli karbantartása, ha az ember áthajt az osztrák-magyar határon. Itt is sok komment érkezett, olyan is például, hogy lehet Vorarlberg sem Ausztriában van, hiszen ott nem olyanok az útviszonyok, mint a videóban.

Átkelés az osztrák-magyar határon
Szlovákiában sem egyszerű az élet, ha a havat el kell takarítani a város központjából. Zsolnán (Žilina) a helyiek, egy fiatal pár, megelégelte, hogy a városvezetés nem tesz semmit, hogy a központban összehordott hódombokat eltüntesse. A szlovák csúcsok mintájára (Kriván vagy Gyömbér) elnevezték ezeket a hódombokat és zászlókat tűztek ki rájuk. Most ezek a dombok és zászlók díszítik a városháza előtti teret. Tavaly az időjárás oldotta meg a gondot, áprilisra elolvadtak a hókupacok.

A táblán: A "zsolnai Kriván". Magassága 6 méter. Kép: topky.sk
A táblán: A "zsolnai Kriván". Magassága 6 méter. Kép: topky.sk
Sokkal szomorúbb képeket rögzített az NBC tévétársaság múlt héten az észak-koreai síterephez vezető úton. Az erején túl kapálózó ország presztízs síterepéről már rengeteget írtunk. A videót nézve szívbemarkoló, hogy egyetlen hókotrót sem látni a környéken, de a beszámoló szerint emberek ezreit, köztük rengeteg 11-14 éves gyereket küldenek ki a síterephez vezető útra, hogy kézzel törjék a jeget és tisztítsák meg az utat.

NBC: úton az észak-koreai síterephez
Szerencsére a tudomány is fejlődik, már több országban kísérleteznek az önmagát jégmentesítő aszfalttal. Amerikában, Nebraska államban végzett kísérletekben elektromosság tünteti el azonnal a havat vagy jeget. Ez a speciális aszfalt 80 százalékban a hagyományos alapanyagokkal és módszerekkel készül. A képen egy kisebb felületű kísérleti rész látható, de az egyik kb. 45 méter hosszú hidat ezzel a módszerrel védik télen már évek óta.

Elmondásuk szerint egy háromnapos hóvihar alatt 250 dollárnyi költséggel lehet hómentesíteni a felületet, amely kevesebb, mint a sózás, szórás vagy hókotrás költsége. 
Tesztelik az aszfaltot
Tesztelik az aszfaltot
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.