Menü ≡

Máshol sem takarítják el a havat és jeget az utakról

2017.02.01. | Szerző: Bata Attila
Nemcsak mi magyarok szeretünk panaszkodni, ha nem takarítják el a havat vagy a jeget az utakról vagy a járdákról. Az utóbbi hetekben több olyan videó vagy fénykép is bejárta a világot, amiket érdemes megmutatni. A jó hír, hogy a tudósok már dolgoznak az önmagát hó- és jégmentesítő aszfalt megalkotásán.
h i r d e t é s
Síelőknek szerencsés volt ez a január Ausztria északi oldalán. Többször is havazott, amely az utakon már nem okozott akkora örömet. Az egyik kelet-tiroli kamionsofőr a havazás által az idén "kevésbé sújtott" Karintia autópályán vezetett és igen elégedetlen volt a hó eltakarításával. Mindezt a pilótafülkéből felvett videó üzenetben tudatta.

A Facebook poszt nagyot robbant Ausztriában. Az Arnoldstein és Klagenfurt közötti panaszáradatot eddig közel 1,2 millióan látták és közel 1300-an szóltak hozzá pro és kontra a sofőr monológjához.

Volt olyan osztrák portál, amely szívesen átvette azt a videót, amely azt mutatja, hogy mennyire más az utak téli karbantartása, ha az ember áthajt az osztrák-magyar határon. Itt is sok komment érkezett, olyan is például, hogy lehet Vorarlberg sem Ausztriában van, hiszen ott nem olyanok az útviszonyok, mint a videóban.

Átkelés az osztrák-magyar határon
Szlovákiában sem egyszerű az élet, ha a havat el kell takarítani a város központjából. Zsolnán (®ilina) a helyiek, egy fiatal pár, megelégelte, hogy a városvezetés nem tesz semmit, hogy a központban összehordott hódombokat eltüntesse. A szlovák csúcsok mintájára (Kriván vagy Gyömbér) elnevezték ezeket a hódombokat és zászlókat tűztek ki rájuk. Most ezek a dombok és zászlók díszítik a városháza előtti teret. Tavaly az időjárás oldotta meg a gondot, áprilisra elolvadtak a hókupacok.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Sokkal szomorúbb képeket rögzített az NBC tévétársaság múlt héten az észak-koreai síterephez vezető úton. Az erején túl kapálózó ország presztízs síterepéről már rengeteget írtunk. A videót nézve szívbemarkoló, hogy egyetlen hókotrót sem látni a környéken, de a beszámoló szerint emberek ezreit, köztük rengeteg 11-14 éves gyereket küldenek ki a síterephez vezető útra, hogy kézzel törjék a jeget és tisztítsák meg az utat.

NBC: úton az észak-koreai síterephez
Szerencsére a tudomány is fejlődik, már több országban kísérleteznek az önmagát jégmentesítő aszfalttal. Amerikában, Nebraska államban végzett kísérletekben elektromosság tünteti el azonnal a havat vagy jeget. Ez a speciális aszfalt 80 százalékban a hagyományos alapanyagokkal és módszerekkel készül. A képen egy kisebb felületű kísérleti rész látható, de az egyik kb. 45 méter hosszú hidat ezzel a módszerrel védik télen már évek óta.

Elmondásuk szerint egy háromnapos hóvihar alatt 250 dollárnyi költséggel lehet hómentesíteni a felületet, amely kevesebb, mint a sózás, szórás vagy hókotrás költsége. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »