Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Matterhorn: engedélyezték a nagyon várt lesikló versenyt

2023.10.29. Bata Attila

Tegnap két fontos dolog is történt a versenysportban. Söldenben remek körülmények között rendezték meg a hölgyek óriás-műlesikló versenyét, amelyet a svájci Lara Gut-Behrami nyert meg. A másik, hogy a pályaellenőrzés után zöld utat kapott a Zermatt-Cervina lesiklóverseny megrendezése.
Két héttel a verseny előtt tökéletesen néz ki a pálya. Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening
Két héttel a verseny előtt tökéletesen néz ki a pálya. Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening
Bár még a világ Söldenre figyel, ahol ma a férfiak versenyeznek, félszemmel már a svájci-olasz közös rendezésű versenyre is ránéztünk. Mindkét versenyben közös, hogy sokak szerint kissé korán van, de most mindkét helyen szerencsésen alakultak a hóviszonyok.

A Matterhorn-Cervino verseny igazi újdonság a versenynaptárban. A verseny és a pálya több szempontból is érdekes. A versenyzők Svájcból indulnak el, de már Olaszországban érnek célba. A magasság is egyedi, a Gran Becca pálya a svájci oldalon 3720 méteres magasságból indul a Theodul-gleccseren, majd Breuil-Cervinia síterepén ér véget 2835 méteres magasságban.
Ennyi hó van a célban. Háttérben az ikonikus csúcs.  (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
Ennyi hó van a célban. Háttérben az ikonikus csúcs. (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
A versenyt már tavaly is megrendezték volna, azonban akkor hóhiány miatt elmaradt, az utolsó néhány száz méterre már nem jutott a hóból. A tavalyi tapasztalatokból sokat tanultak a szervezők, akik az idén még több havat tároltak el tavalyról, így most jutott a pálya aljára is. A felső résszel idén sem volt gond, nyáron sok versenyző edzett rajta.

Kisebb botrány is borzolta a kedélyeket. Természetvédők felvételeket készítettek, hogy munkagépek dolgoznak a gleccseren, olyan részeken, ahol nem is volt engedélyük. A szervezők szerint csak a kijelölt területen dolgoztak és betartottak minden szabályt. A vizsgálat még tart, ez a verseny megrendezését nem befolyásolja.
Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening
Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening
Igazi sítörténet ez a verseny több szempontból is. Hiszen a közös rendezésen kívül mindkét síterep visszakerül a versenysport vérkeringésébe. Breuil-Cervinia utoljára 46 évvel ezelőtt rendezett világkupa versenyt, Zermatt pedig ennél is régebben, 56 éve.
Pályabejárás (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
Pályabejárás (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
Ha minden igaz, akkor fantasztikus versenyeket játhatunk. Először a férfiaknak rendeznek két versenyt november 11-12-én, majd egy hét múlva a hölgyek következnek szintén két futammal. Addig is a pálya elkészült, és birtokba vehetik edzésekre a sícsapatok. Ez páratlan lehetőség, hiszen az Alpokban eddig nem volt lehetőség igazi lesiklópályán gyakorolni október végén vagy november közepén. 
KOMMENTEK
Stani | 2023.10.29. 04:48
Az idei VK helyszínek fénypontja, reméljük a képekhez hasonló képeslap időben lesz része a versenyzőknek is novemberben :)
MM | 2023.10.29. 12:38
Hát bizony, ha idén sikerül és jó idö lesz akkor nagy élmény lesz ismerve a terepet! Jó lesz látni a versenyzöket hasitasival hogy náluk legyen az útlevél vagy személyi…🤣🤣🤣🇨🇭🇨🇭🇨🇭
csabeszka | 2023.10.29. 22:20
Remélem ezek nem olyan természetvédők, akik Bánkúton is mindent megtesznek azért, hogy Mo. legjobb síterepén ne lehessen még véletlenül sem hóágyúzni. Sokszor a ló egyik, vagy másik oldalára esnek az un. természetvédők.
keskesonka | 2023.10.30. 15:43
Azert eleg gaz, hogy manapsag 5-10 m jeget kiasnak a gleccserbol. Nyugodtan lehetne par hettel kesobb kezdeni. Itt van par kep:

https://www.facebook.com/ProtectOur...WintersSwitzerland/posts/...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.