Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt: a világkupa leghosszabb pályáját építenék meg

2020.05.25. Bata Attila

A héten új ötlettől bolydult fel a még tetszhalott állapotában létező versenysport. A svájci Zermatt síterepének vezetője felvetette, hogy megépítenék a világkupa leghosszabb lesiklópályáját, amennyiben megkapják a novemberi időpontot a rendezésre.
Zermatt
Zermatt
Az ötlet annyira jó, hogy szinte mindenkinek tetszik. Sőt, van, aki egyenesen lelkesedik érte. Ha belegondolunk, számos előnyt hozhat a versenysportnak.

A pálya 3899 méteres magasságban indulna a svájci oldalon, a Klein Matterhorn (3883 m) felett, a Gobba die Rollin részről. A kb. négy kilométer hosszú pálya végül a határ olasz oldalán (Cervinia) érne véget 2814 méteres magasságban.
A pálya elvileg kész. Nagy részben a gleccseren halad, nem kell fákat kivágni hozzá. A gleccserhasadékokat kell eltüntetni, de a legfontosabb, hogy komoly munkálatokat nem kell végezni.

A tervek szerint először 2022 novemberében rendeznének versenyt, erre azért kell várni, mert ugyan a pálya nagyjából adott, de a kiszolgáló liftet az eredeti tervek szerint csak 2021 építik meg, a versenyektől függetlenül is.

A nemzetközi és a svájci síszövetség is lelkesen támogatja az ötletet. Itt novemberben már lehetne csúszni, ez az időszak, amúgy is üres a versenynaptárban a lesiklók számára. Ebben az időszakban nincs olyan pálya Európában, ahol lesikló versenyeket lehetne rendezni. Szinte a világ összes menő lesiklója az amerikai Copper Mountain síterepén egyezkedik az amerikaiakkal az edzéslehetőségek ügyében. Zermatt egyébként nemcsak férfi, hanem női versenyeket is rendezne egyidőben.

A női versenyek azért is beleférhetnének, mert a pálya nem túl meredek. Talán ez az egyetlen kritika jelenleg. A pályavonal tartalmaz egy kb. 1,5 kilométeres lapos szakaszt, a nézők és gyakran a versenyzők is inkább a meredekebb és gyorsabb pályákat kedvelik.

A síterep számára is ideális lenne a novemberi időszak, hiszen januárban és februárban teljesen foglalt szálláshelyek is profitálhatnának az előszezoni időpontból.
A pálya nagy része a gleccseren épülne meg
A pálya nagy része a gleccseren épülne meg
A bejelentés furcsasága, hogy napokkal korábban közölte a svájci szövetség, hogy visszavonják az ikonikus versenynek számító Lauberhorn (Wengen) 2021/2022-es jelentkezését. Eddig ez a verseny számított a négy és fél kilométerével a leghosszabb világkupa versenynek, csak férfiaknak rendezték.

A helyi síszövetség és a síterep rendezői már 2016 óta komoly vitában álltak egymással a rendezés pénzügyi kérdései miatt. Úgy tűnik, most jutottak el odáig az ellentétek, hogy a síszövetség egyszerűen törölteti a futamot a jövőbeli versenynaptárból.

Sokan azzal kombinálnak, hogy Zermatt rendezése igazából Wengen kárára történne, de ennek semmi alapja sincs, már csak az időpontokat nézve sem. Wengen a sorozat egyik legfontosabb versenye, a januári futamokról még a zermatti rendezők is csak azt tudják mondani, hogy annyira jelentős, mint teniszben Wimbledon vagy Roland Garros.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.