Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Még mindig többméteres a hó a világ síterepein

2018.03.08. Bata Attila

A március mindig különleges hónapnak számít a hóvastagság tekintetében. Mostanra gyűlik össze a hegyekben az egész szezonban lehullott hó, és amíg az időjárás kitart, több méter vastag havat találunk a felsőbb régiókban. Most nem ritka az 5-6 méternyi hóréteg.
Rusutsu Resort (Japán) A kép márciusban készült.
Rusutsu Resort (Japán) A kép márciusban készült.
Az elmúlt időszakban hatalmas havazás érte el Észak-Amerika nyugati részét és ennek is köszönhetően beelőzött Mt. Baker (1070-1525 m) síterepe, ahol tegnap még 620 cm havat mértek a hegyen. Ez azért annyira nem meglepő, tekintve, hogy ez a régió tartja a rekordot. A környéken mérték az egy szezonban összesen lehullott legtöbb havat. Ezt a statisztikát szeptembertől szeptemberig számolják, igazából azt mutatja meg mennyire hóbiztos a régió a gyakori havazások miatt. Mt Baker az idén eddig összesen kb. 17 méternyi havat kapott, ebből maradt meg 620 cm tegnapig.

A post shared by Anna Segal (@anna_segal) on


Jóval magasabban fekszik a második helyre került, a statisztikát január óta mostanáig vezető svájci Engelberg (1000-3020 m). Itt 612 cm vastag a hó.

Az európai terepeket böngészve azt látjuk, hogy a két osztrák gleccser (Kaunertal: 595 cm és Dachstein: 510 cm) is nagyon vastag hótakaróval rendelkezik. Talán sokan nem tudják, hogy a szlovén-olasz határon található Kanin-Sella Nevea tetején ilyenkor vastagon áll a hó. Most egy kicsit kevesebb a szokásosnál, de még így is 480 centit mértek tegnap.

Már március van, de Európa egyik legdélebbi síterepe most érte el a négyméteres határt. A spanyolországi Sierra Nevada tegnap videóban is megörökítette a 400 centimétert.

Sierra Nevada: 400 cm márciusban
Ázsiában Hokkaido (Niseko síterepe) legendás a hóvastagság tekintetében. Tavaly persze ott sem volt igazi a tél, de az idén már eddig összesen kétszer annyi hó hullott, mint az előző szezonban. Szeptember óta kb. 12 méter havat regisztráltak a mérőállomások, amelyből tegnapig 515 cm meg is maradt.


Az Alpokban a jelenleg több a hó, mint tavaly ilyenkor, biztató hómennyiségekkel indulunk neki a húsvéti ünnepekig tartó időszaknak. Számos síterep húsvétig (április 2.) tervezi a nyitvatartást, ehhez most úgy tűnik, hogy van elég hó, hacsak valami időjárási katasztrófa nem következik be a következő hetekben.

Az egész világra érvényes hójelentést a legvastagabb hóréteg szerint rendezve itt tesszük közzé
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.