Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megér egy napi síbérlet 110 ezer forintot?

2023.03.05. Bata Attila

Természetesen a kérdés költői, hiszen valószínűleg az igen és a nem válasz mellett is lehet érveket találni. Mindenesetre az idei szezonban ennyibe került a valószínűleg a világ legdrágább napijegye, amellyel az egyik amerikai síterepen lehetett csúszni néhány hete.
Kép: Arizona Snowbowl
Kép: Arizona Snowbowl
Dinamikus árképzés, rugalmas jegyárak, kereslet-kínálat, újabb lélektani határt lépett át a síbérlet ára Észak-Amerikában, amely sokakat nem hagyott hidegen. Az arizonai Snowbowl síterepe a január 21-i hétvége előtti hét napban kb. 180 centi friss havat kapott. A várakozások szerint a szombati nap nagy sikernek ígérkezett és a síterep élt is az alkalommal, vagyis a bevezetett rugalmas árképzésével.

Sokan először azt hitték, hogy elírták az árat, amikor meglátták, hogy a netes foglalásnál is 309 dollárt kérnek a napijegyért. (Akkor ez még kb. 112 ezer forintba került, azóta „belehúzott” a forint és most 108 ezer körül alakul forintban). Aztán a síterep közösségi oldalain is megjelentek a hozzászólások, természetesen erősen kritikus hangnemben.

309 dollárért 55 pálya és 8 lift üzemelt. Összehasonlítva a hétszer nagyobb síelhető területtel és négyszer több lifttel rendelkező Vail „csak” 265 dollárt kért. Aspen 219, Deer Valley 259 dollárba került. Három olyan síterep, amelyet a legjobb észak-amerikai pályák közé sorolnak.
Idén jó havuk van (Kép: Arizona Snowbowl)
Idén jó havuk van (Kép: Arizona Snowbowl)
Tehát jobb, ha hozzászokunk, az idén átléptük a 300 dolláros határt. Már tavaly is felkaptuk a fejünket Deer Valley 249 dolláros jegyén. Túl nagy léptékben emelkednek az árak, két éve még csak három síterep kért el 200-nál többet.

Európában még jóval alacsonyabbak az árak, a svájci síterepeknél olcsóbb osztrák pályákon a maximum a 70 eurót súrolja. Ez sem olcsó az előző évekhez képest, de még messze vagyunk az amerikai csúcsáraktól.

Amitől jobban lehet tartani, hogy a módszer egyre jobban elterjed, vagyis a síterepek nem fognak visszariadni a hirtelen és drasztikus áremelésektől, amely az európai arányok között is érzékenyen fogja érinteni a síelők nagy részét.
KOMMENTEK
nógrád | 2023.03.05. 13:59
Nem. Ennyit nem ér meg. Főleg azért, mert, ha ennyiért is van, aki megveszi, akkor tömeg van a pályákon.
Akkor inkább kiveszek egy napot hétközben és tömegmentesen síelek egyet.
Tobzoska | 2023.03.05. 22:55
180 cm friss hó. Abban katasztrófa síelni. Hacsak valaki nem a szűzhavas síelést preferálja. Remélem itt Európában a többség marad a tervezhető árképzésnél, s nem mindenféle hülye algoritmus dönt az árról. Idén kétszer voltam Alsó Kubinban. 37 EUR a napijegy, Chopok után a második legjobb terep. És érezhetően kevesebb vendég volt mint a covid előtt. Úgyhogy a síbérlettel is csínján kell bánni, különben ugyanúgy járnak a végén, mint a trappista sajttal a magyar kereskedelem. A mohóságukban föl***ták 4-5 ezer forintra az árát jó fél év alatt, viszont már hetek óta 3 ezer alatt vásárolok a CBA-ban, mert gondolom a kutya nem vette, s elkezdett rájuk rohadni a készlet.
bouquetk | 2023.03.06. 09:13
180 cm friss hó simán megéri.
| 2023.03.06. 11:23
Több szempontból sem szerencsés az összehasonlítás: árfolyam, keresetek, síterep, elhelyezkedés. + ez most elég extra ár. A weboldalon ha valaki megnézi akkor 30-130 dollár között van az árfolyam.
Voltam párszor csúszni USA ban és az 6 síterep amit két államban láttam azért kicsit más mint europa. Nem nem azt mondom csoda, de más. Mások a "pályák" legtöbb helyen olyan az erdő, hogy kb. bárhol lehet freerideozni. Hó mennyisége, állaga is általában nagyon más. Próbálják a sort sokkal jobban managelni, de ehhez sokkal több embert is alkalmaznak. Lavina problémák miatt sokkal több patrol kell. Összeségében jah fáj vagy nem de elképzelhető hogy sokkal több hó sokkal több vendég egyszerűen többe kerül. Biztos nem csak a profitról van szó. Az emberi munka a legdrágább és ez előbb utóbb EU ban is így lesz.
csenti | 2023.03.06. 15:00
500 euro/fő busz+szállás+6napos bérlet-3 Völgy, Les2Alpes idén! kétágyas app-ban. Gazdaságosan.
Tobzoska | 2023.03.06. 21:56
Amerikában a síelés mindenképpen a kiváltságos réteg luxusa, amolyan téli Disneyland program, míg Európa alpesi országaiban hétköznapi tradíció, sok helyen a vidék lakosságot megtartó iparágként, s nem nagyvállalkozók befektetéseiként tekintenek rájuk. Így Európában sohasem fogják tolerálni az amerikai áraknak még a megközelítését sem. Persze attól még Európában sem a szegény emberek sportja.
HJH | 2023.03.07. 09:03
5 nap Tirol nyáron
HJH | 2023.03.07. 09:04
2 nap Zermatt
Bélapó | 2023.03.08. 17:06
A 180 cm-nek nincs jelentősége! Teljesen mindegy, hogy 40cm vagy 200 cm porhó van a deszka alatt! Illetve mégsem! Ha 180 cm-nél perecelek, nem tudok visszaállni a deszkára, de a lécre se!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.