Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megérkezett a szezon első havazása a Tátrába!

2022.09.13. Bata Attila

Vasárnapról hétfőre virradóra fehérlett a Lomnici-csúcs és környéke. A Magas-Tátra legmagasabb részeit néhány centiméteres hóréteg fedte be. A szeptemberi hó nem tartott sokáig, hamar olvadásnak indult.
Lomnici-csúcs, webkamera hétfő reggel
Szeptembertől már az idei szezonhoz számítjuk a havazást, amely hétfő reggel látszódott a webkamerákon. Természetesen nem nagy mennyiség hullott. A mínusz 6 fokos minimumhőmérséklet és a hóvihar 100-108 km/órás széllökései mellett 5 cm havat mért a helyi meteorológiai intézet.

A téli időszakon kívül a havazás nem teljesen ritka jelenség a Magas-Tátrában, az idei nyár azonban itt is melegebb volt a szokásosnál. Legutóbb július 11-én havazott a Lomnici-csúcson.

A Tátra lengyel oldalán nem süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet, itt még várni kell az első havazásra. Tavalyhoz képest még nincsenek késésben, akkor szeptember 22-én fehéredtek először a lengyel csúcsok.

Szintén várjuk az első havazást az Alacsony-Tátrában, a magyarok egyik kedvenc síterepén, Jasnán (Chopok). Itt sem mértek negatív értékeket, de a minimum (0,1 fok) már közelített a nulla fokhoz.

Az európai körképet nézve figyelemreméltó, hogy az Alpokba is megérkezett a havazás. Friss hó terítette be a legmagasabb francia, olasz, svájci, német és osztrák hegyeket. Jelenleg csak a tiroli Hintertux gleccsere üzemel, de szeptember 16-tól a dél-tiroli Schnalstal / Val Senales is megnyithat. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.