Menü ≡

Megkezdődött a nyári síszezon Franciaországban!

2021.06.01. | Szerző: Bata Attila
A hétvégén az első gleccser megnyitásával végre megkezdődött a nyári szezon Franciaországban is. Bár nem túlzás azt állítani, hogy igazából a "rendes" síszezon is most kezdődhetett el végre.
h i r d e t é s
Május 19-től közlekedhetnek a felvonók a francia síterepeken, vagyis a mostani kezdet nem csak a gleccsersíelést jelenti, hanem az újrakezdést is. A francia síterepek nagy része kb. 14 hónapja, a tavaly márciusi törvényi zárlat óta nem üzemelt.
Néhány szerencsés már a nyitás előtt kipróbálhatta a pályákat
Elsőként a Les 2 Alpes nyitott ki a hétvégén, igaz itt még csak félgőzzel mehet minden, vagyis a kapacitás 50%-ára lehet napijegyeket árusítani. A francia hatóságok kiszámítható menetrendet tettek közzé arra az esetre, ha továbbra is javulnak a járványügyi adatok. Vagyis június 9-től már 65%, június 30-től pedig 100%-os kapacitással működhetnek a síterepek.

Egy normális szezonban Les 2 Alpes valamikor június második felében nyit, de most nem lehet ilyenről beszélni. Hetekkel korábban nyitnak, hiszen nem kellett szünetet tartaniuk, valamint a hóviszonyok szinte kínálják az azonnali nyitást.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A szokásosnál jóval több havat hozott az április, de májusban is komoly mennyiségű hó hullott 1800 méter felett, így szinte mindegyik francia gleccseren kivételesen jónak mondhatók a hóviszonyok. Les 2 Alpes hétvégén megnyílt gleccserén az előző két hétben másfél méter hó hullott 3000 méter felett.

A hétvégén nem a legszebben alakult az időjárás, de sokakat kárpótolt, hogy1000 méter szintet is lehetett csúszni már az első napon.

Hamarosan a többi francia gleccseren is beindulnak a liftek. Val d'Isère (Pisaillas-gleccser) június 12-én, Tignes (Grande-Motte-gleccser) pedig június 19-én kezdi meg a nyári üzemmódot.

Ez eddig a szokásos nyári kínálat, végére maradt a meglepetés. A freeriderek paradicsomának számító La Grave gleccsere (Girose) június 10-től nyit. Sajnos, nem a nagyközönségnek, hanem csak az igazolt versenyzőknek. A kultikus liftet túrázáshoz természetesen bárki használhatja.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »