Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megkezdődött a nyári szezon a környező hegyekben

2024.06.14. Bata Attila

Folyamatosan indítják nyári szezonjukat a síterepek az Alpokban. Ugyanazok az ülőliftek, amelyek télen síelőket szállítanak, nyáron a turistákat és a kerékpárjaikat szállítják. Bár egyre inkább kulcsszó a „négyévszakos” üzemmód, a téli forgalom még mindig messze a legfontosabb.
Dachstein Krippenstein (Dachstein Tourismus / AG-Mirja Geh)
Dachstein Krippenstein (Dachstein Tourismus / AG-Mirja Geh)
Az első osztrák síterepek már május elsején átálltak a nyári szezonra, a többiek folyamatosan követik a példájukat. Legkésőbb a gleccserterepek, pl. Mölltal például június 17-től kezdi a nyári szezont. Időszakban gondolkozva, a nyári szezonnak nevezett időszak igazából hat hónapig is tarthat, hiszen a május nyitás után a legkésőbbi zárást november első hétvégéjére tervezik.
Goldeck (Daniela Ebner / Goldeck Bergbahnen)
Goldeck (Daniela Ebner / Goldeck Bergbahnen)
zgalmas kérdés, hogy mit lehet csinálni nyáron egy síterepen? Természetesen a kánikula elől jó a hegyekbe menekülni, a túrázás is felejthetetlen élmény a magas hegyekben, de hiába a kiépített infrastruktúra, a vendégeket még fel kell csábítani a hegyekbe.

Attól még messze vagyunk, hogy a nyár megközelítse a téli forgalmat. Az osztrák síterep üzemeltetők tavalyi publikációja szerint kb. 85:15 az arány a tél javára. Külön karintiai számok 80:20-as arányt mutatnak. Kisebb, de ülőlifttel rendelkező síterep elérheti a 40%-os a nyári forgalmat, főleg, ha kedvelt úti cél található a közelben, vagy folyamatosan érdekes programokat tudnak kínálni.
Zauchensee (Zauchensee Liftgesellschaft / C. Schartner)
Zauchensee (Zauchensee Liftgesellschaft / C. Schartner)
Azt se feledjük, hogy nyáron jóval alacsonyabbak az üzemeltetési költségek. Nincs hóágyúzás, nem jár a ratrak, és a leállított húzóliftek sem növelik a rezsit. Ennek megfelelően a napijegyek is jóval olcsóbbak a téli bérleteknél, egyes turisztikai kártyákhoz pedig nagyvonalúan jár az ingyenes vagy kedvezményes lifthasználat. A szállásokért is kevesebbet kell fizeni, mint télen.

Kimondott cél, a nyári forgalom erősítése. Ennek érdekében folyamatosan figyelik az igényeket és növelik a választási lehetőségeket. Fontos, hogy a nyári hegyi élményekbe „belekóstoló” családok minél többször visszatérjenek. A felmérések azt mutatják, hogy továbbra is a hegyi túrázás a legnépszerűbb, de egyre többen érdeklődnek a hegyi kerékpározás és a hegyi táborok iránt.
Söll: boszorkányos családi program (Dietmar Denger Gartner Mathaeus / Bergbahn-Söll)
Söll: boszorkányos családi program (Dietmar Denger Gartner Mathaeus / Bergbahn-Söll)
Az idei nyár hűvösen indult a hegyekben, a magasabb részeken még fehérlenek a csúcsok. Júliusban és augusztusban várható a nagyobb forgalom, amikor a magas hegyekbe el lehet menekülni a kánikula elől.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.