Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Május 24-től ismét látogatható a Dachstein-gleccser!

2024.05.19. Bata Attila

Már csak néhány napot kell várni és megújul Stájerország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Dachstein-gleccser. Kilenc hónap építkezés után elkészült a gleccser hegyállomásának épülete és a nyári szezon előtt, május 24-től ismét látogatókat fogadnak.
A felhők felett. Téli kép az építkezésről.
A felhők felett. Téli kép az építkezésről.
Az építkezés tavaly júliusban kezdődött, majd szeptember 6-tól már leállították a népszerű felvonót, és újabb lendületet vett a hegyállomás felújítása. Elkészült az acélszerkezet és a közel ezer négyzetméternyi épülethomlokzat üvegből. Miután a szintén 1000 négyzetméteres tető is a helyére került, a keményebb tél is megérkezett, de innentől már a belső munkálatoké volt a főszerep.
Ausztria legmagasabban zajló építkezése komoly kihívást jelentett az építőknek, de sikerült a tervezett határidőket tartani. Az épületet úgy tervezték, hogy akár 210 km/órás szélnek is ellenálljon. Ilyen szélben természetesen nem dolgoztak, de 70 km/órás szélben, nyakig melegen öltözve, a hóban is épült az új épület. Persze, most „egyszerűbb” volt az építkezés, mint 1966-ban, amikor az eredeti épületet építették. Akkor még a völgyben keverték a betont, gyalog vitték fel az anyagokat 2700 méteres magasságba. A hőskor eredménye, hogy három évvel később 1969-ben átadhatták az állomást. A felvonó azóta, a helyi statisztika szerint, 9,8 millió utast szállított. Most az új állomás átépítésének megtervezése és engedélyeztetése tartott három évig.
Az építkezés március közepén
Az építkezés március közepén
Sajnos, a gleccserek zsugorodása Dachsteint sem kímélte. A tavalyelőtti (2022/2023-as) szezonban már nem fogadtak alpesi síelőket, a szezon végén pedig a maradék húzólifteket is elbontották. Itt nem a tél főszezon. A számok is igazolták, hogy a síelők elmaradása nem okozott bevételi gondokat. Azonban a téli sportok nem tűntek el teljesen, a sífutók és sítúrázók továbbra is szívesen látott vendégek. Az építkezés alatt, februártól áprilisig, az üzemeltető (a Schladming sírégió) reggelente felengedte a sítúrázókat, hogy teljesítsék Ausztria egyik legkedveltebb túraútvonalát, majd külön busszal hozták vissza őket Obertraunból.

Az épületre hatalmas napelem paneleket telepítettek, amelyek az épület energiafogyasztásának kb. 80%-át fedezik. A teljesen megújuló belső térben egy új vendéglőt is kialakítottak, 230 ülőhellyel. A tervek szerint májustól napi 2500 látogatót tudnak fogadni a megújult hegyállomáson és környékén.
Május 24-től a felvonó is újra közlekedik!
Május 24-től a felvonó is újra közlekedik!
Természetesen a helyiek már nagyon készülnek az újranyitásra. Múlt héten a katasztrófavédelem is gyakorlatot tartott. Tűzesetet szimuláltak az új épületben, így gyakorolták a mentést. A turizmus is új lendületet kaphat, sokan menekülhetnek majd a nyári hőség elől a 2700 méteres magasságba.
KOMMENTEK
bouquetk | 2024.05.20. 10:46
"Akkor még a völgyben keverték a betont, gyalog vitték fel az anyagokat 2700 méteres magasságba." Ez nem túl életszerű. El nem tudom képzelni, hogy így volt.
nógrád | 2024.05.21. 23:29
Na, igen! Ez nekem is szemet szúrt. Mire felértek gyalog, addigra megkötött a beton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.