Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jövő tavaszra megújul a Dachstein-gleccser hegyállomása

2023.09.04. Bata Attila

Ausztria egyik legnépszerűbb magashegyi kilátójának hegyállomásán komoly fejlesztés indul. Szeptember 6-tól jövő tavaszig néhány hét kivételével lezárják a gleccserre vezető felvonót, megkezdődik az építkezés.
Lártványterv az új állomásról
Lártványterv az új állomásról
A Dachstein-gleccser először 1969 júniusában fogadott vendégeket. Azóta a könnyű megközelítése miatt egyre népszerűbb lett, az utóbbi években itt készült a legtöbb magashegyi kép az egyik ismert közösségi oldalon. Síelés tekintetében már nem annyira rózsás a helyzet. Az alpesi síelők korábban is csak néhány pályát használhattak, azonban az utóbbi években túl sok gondot okozott a felmelegedés. Így az alpesi síelés megszűnt a gleccseren, amely ezzel egyidőben a sífutók terepévé vált.

Az építkezés már július végén elindult, amikor egy speciális helikopter 35 alkalommal szállt fel a gleccserre, hogy odaszállítsa a 44 tonnás daru darabjait. A 43 méter magas és 58 méter hatósugarú daru azóta felépült Ausztria jelenlegi legmagasabban zajló építkezésén.
Kész a daru 2700 méteres magasságban
Kész a daru 2700 méteres magasságban
A felvonó szeptember 5-én közlekedik utoljára. Októberben egyesületi sífutókat, szigorúan csak előzetes regisztráció után és csökkentett létszámban fogad a gleccser. Utána a téli szünetben (12.25 és 01.07 között) közlekedik a lift, majd a februári síszünet hetében ismét fel lehet jutni. Ezekben a hetekben a gleccser turisztikai látványosságai üzemelnek, a vendéglő azonban zárva tart.

Az építkezés az „Energy Crystal” nevet kapta. Az épület kívül-belül megújul. A tetején 633 négyzetméteren napelem paneleket telepítenek. A tervek szerint ezzel az épület energiaszükségletének a 80%-át fedezni tudják. A belső is teljesen megújul, az új vendéglőben egyszerre 200-an foglalhatnak helyet az asztaloknál.

Szeptember 6-án tehát megkezdődik az építkezés, amely a tervek szerint 2024 májusáig tart.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.