Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megkezdődött az alpesi világbajnokság

2023.02.06. Bata Attila

Hétfőn tökéletes időjárási körülmények között a nők alpesi összetett versenyével megkezdődött az a síelők alpesi világbajnoksága. Ezúttal a híres sírégió, a francia Három-völgy két ismert síterepe, Courchevel és Meribel ad otthont a versenyeknek.
A 47. alpesi világbajnokságot a negyedik alkalommal rendezik meg francia havon. Február 19-ig a világ legjobb síelői az egymástól légvonalban 5 kilométerre található Courchevel és Meribel pályáin versenyeznek. Gyakorlatban legalább 20 perces út vár a két síterep között ingázókra, forgalomtól függően. A szervezők igyekeznek minimumra csökkenteni az autósforgalmat. A rendezői gárda, az újságírók, a versenyzők nagy részét úgy helyezték el, hogy síliftekkel is elérjék a meribeli helyszínt. A két helyszín között ingyenes buszok közlekednek, a környékbeli nagyobb településekről pedig olcsó jegyekkel lehet busszal elérni a versenyeket.
A szervezők francia nyelvű bemutatója: a rendezés elnyerésétől napjainkig
A férfiak az Eclipse pályán versenyeznek, amelynek építéséről annak idején beszámoltunk. A 2230 méteres magasságból induló 3100 méter hosszú, 945 méter szintkülönbségű pálya átlagos meredeksége 30%. Összehasonlítás kedvéért, a híres-hírhedt kitzbüheli pályánál ugyanez az adat 27%-ot mutat. A cél a Le Praz részen található, kb. 3 kilométerre Courcheveltől. A lesiklók eddig egyszer próbálhatták ezt a pályát világkupa versenyen. A férfiaknak minden számot ezen a pályán rendeznek.
A férfiak pályája
A férfiak pályája
A női mezőny a Roc de Fer pályán versenyez Meribelben. A mostani versenyzők inkább a pálya alját ismeheti a technikai számokból, gyors számokat régen rendeztek ezen a pályán. A pályákat január 20. óta készítik a versenyekre. Az Eclipse azóta zárva tart a hobbisíelők részére, a női pályát részlegesen lehetett síelni.
A női versenyek pályája
A női versenyek pályája
Szokás szerint az első héten a gyorsasági számokat és a kapcsolódó összetett versenyeket rendezik. A második héten kerül sor a technikai számokra. Azon a héten indul négy-négy magyar versenyző mindkét nemben és minden számban. A versenyzőkre, a magyar csapatra és az eredményekre visszatérünk az előttünk álló két hétben.

Az első napon: női alpesi összetett

Az indulók létszáma jól tükrözte a versenyszám megtépázott tekintélyét. Világkupa futamokat már nem rendeznek, a következő olimpia és világbajnokság programjában már nem szerepel a kombináció. Összesen 33-an indultak, köztük számos lesiklóval, akik edzésnek fogták fel a versenyt és szlalomban már el sem indultak.

A szuper-g után a címvédő és legnagyobb esélyes Mikaela Shiffrin a hatodik helyen állt. Azonban a szlalomban néhány kapuval a cél előtt rontott és kiesett. Fokozatosan dolgozta le a szuper-g-ben szerzett hátrányát és vélhetően vezető pozícióból esett ki.

Az aranyérmet az olasz Frederica Brignone nyerte a svájci Wendy Holdener előtt. Meglepetésre a világkupában gyászos szezont produkáló osztrák hölgyek következtek a következő három helyen, Ricarda Haaser, Ramona Siebenhofer és Franziska Gritsch sorrendben.

Magyar színekben nem indult versenyző, az izraeli színekben versenyző Szőllős Noa első futam 28. helye után a 17. helyen végzett.

A világbajnokság programját a rendezvény honlapján (angolul) lehet elolvasni.
KOMMENTEK
TZoli | 2023.02.06. 15:30
Most pontosan milyen versenyszámok is vannak? DH, GS, SG a gyorsasági, slalom a technikai, ugye? És akkor van a kombinált, ami úgy nézem hasonlóan az előző VB-hez GS és egy körös slalom és van paralel és csapat is lesz?
Bata Attila | 2023.02.06. 15:39
TZoli, köszönöm, hogy szóltál, a program kimaradt a cikkből. Betettem utólag.

DH (lesiklás) SG (szuper-g) = gyorsasági
GS (óriás-műlesiklás) SL (szlalom vagy műlesiklás) = technikai

Van alpesi összetett, korábbi nevén kombináció.
Ez most szuper-g és egyfutamos szlalom

Lesz egyéni parallel szlalom és paralell csapatban.

A program:

https://www.courchevelmeribel2023.c...om/en/sports-program/

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.