Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Meglepő: egy cseh síterep ismét beindította a síelést

2020.04.14. Bata Attila

A húsvéti ünnepek előtt kinyitott egy csehországi síterep (Praděd - Figura), melyet kb. egy hónappal ezelőtt a koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt zártak be. Természetesen, a járvány még nem múlt el Csehországban sem, ezért a síterep hozzáállása megosztja a nagyközönséget.
Fotó: facebook.com/SkiPraded
Fotó: facebook.com/SkiPraded
A cseh kormány közel egy hónappal ezelőtt szigorú előírásokat vezetett be, de április 7-től a szabadidős és kültéri sportolás tekintetében enyhített a korlátozásokon, és ezt az egyik síterep azonnal kihasználta. Másnap már lehetett is síelni Praděd - Figura lejtőin.

Az első napon már kb. húszan jelentek meg a pályákon és három húzóliftet is beindítottak. A módosított rendelet szabályait itt is be kell tartani, vagyis kötelező a kétméteres távolság betartása minden esetben. Kötelező a maszk lifteknél, a felvonózás teljes időtartama alatt pedig a (sí)kesztyű.
Távolságtartás a liftnél (Kép: Figura - Ubytování na Pradědu)
Távolságtartás a liftnél (Kép: Figura - Ubytování na Pradědu)
Az apró síterep 400 cseh koronát (kb. 5300 forint) kér a gyermekektől egy négyórás jegyért. Ugyanezért az élményért a felnőttek 600 koronát (kb. 8000 forint) fizetnek.

A környékbeli hatóságok nem tiltják a síelést, de érthető módon nem is lelkesednek érte. A környék korábbi önkormányzati üzemeltetésű síbuszait a régió nem engedélyezte újraindítani, de annak nem volt akadálya, hogy a sípálya tulajdonosa saját buszával szállítsa a síelőket a környékről.

A mostani lehűlés még jót is tett a pályának, nulla fok alá csökkent a hőmérséklet. De hétfő este, a tulajdonos tájékoztatása szerint, a három üzemelő liftet villámcsapás érte, így mára csak az egyiket tudták megjavítani, de ígéretük szerint a másik kettőt is hamarosan rendbe teszik.
Kép: ČT24/Facebook
Kép: ČT24/Facebook
A helyi hegyimentők vezetője szerint kevesen vannak a pályákon, a lifteknél nem alakul ki sor. Mindenki fegyelmezetten, száját és orrát eltakarva síel. A buszokon kötelező lenne a kétméteres távolság betartása, de erre sincs szükség a gyakorlatilag üres járatokon. Az már komolyabb problémát jelentene, ha valaki síbalesetet szenvedne, és az amúgy is eléggé leterhelt egészségügyieknek kellene őt is ellátniuk.

Ne felejtsük el, hogy a járvány terjedésében a síterepek (főleg az Észak- és a Dél-Tiroli részen) komoly szerepet játszottak. Főleg a síelés utáni bulizások fertőztek meg síelőket és helyi munkaerőket nagy számban, aztán terjedt tovább a vírus Európa többi részére. Ezért sem akarunk senki sem jelenleg csehországi síelésre buzdítani.
Kép: ČT24/Facebook
Kép: ČT24/Facebook
Európában az Alpok szinte összes síterepe bezárt a vírus miatt március közepén. Később a kontinens többi (Balkán és Skandinávia) síterepe is bezárt. Kivétel a szigetország, Izland pályái, valamint a járványt egyedi módon kezelő Svédország néhány síterepe. A fent említett cseh síterep az első, amely újra kinyitott a zárások óta. Jövő héttől várhatóan néhány norvég síterepen is lehet ismét síelni.

A világ többi részét tekintve Kínában ismét megnyíltak a síterepek, Japánban pedig eddig is nyitva tartottak.

A déli félteken általában júniusban kezdődik a síszezon. Idén azonban ezzel kapcsolatban természetesen minden bizonytalan.
KOMMENTEK
Stani | 2020.04.14. 08:59
Örvendetes !

A síterep facebook oldalán van több kép is:
https://www.facebook.com/pg/SkiPrad...ed/photos/

Praděd mellett egy másik cseh sípálya is kinyitott: Červenohorské sedlo.

Svájcban Melchsee-Frutt kabinosa napi 2x (8 és 17 órakor) március 13. óta üzemben van és turistákat, így sítúrázókat is szállít.

A cseh egészségügy nincs leterhelve, ahogy Ausztriában sem...
Nem ezért nem lehet / kell "buzdítani" síelésre, hanem a határzárak miatt jelenleg a turista célú utazás európai országokba nem lehetséges.

A járvány európai elterjedésében NEM a síterepek a felelősek. Ischglben az aprés sít lehet okolni lokálisan, de a bulit és a sísportot érdemes külön tárgyalni.

Ausztriában egyébként április 30-ig tart a hatósági zár a lifteknél. Amennyiben ez nem kerül meghosszabbításra, úgy elvileg nyithatnak. Többen már májusban, illetve Pünkösdkor kezdenék a nyári szezont.
Egyelőre - a meglévő - határzárak miatt ez csak a belföldi turistákat érintené.
skioutlet | 2020.04.14. 09:53
A cikkben lévő alábbi mondat egyáltalán nem igaz:
"Ne felejtsük el, hogy a járvány terjedésében a síterepek (főleg az Észak- és a Dél-Tiroli részen) komoly szerepet játszottak."

Nagyon furcsállom ez a megjegyzést, pont a síelők.hu cikkében! Jobb lenne cizelláltabban, pontosan fogalmazni!

Nem a síterepek általában, hanem néhány ausztriai síterep mellett lévő egyes vendéglátó egységek időnkénti felelőtlen magatartása lehetett az egyik okozója a járvány terjedésének. Jogi értelemben - egyelőre- ez sem bizonyított.
st_robi | 2020.04.14. 10:46
Hát, szerintem komoly szerepet játszottak a terjedésben a síterepek, leginkább az, hogy az olaszok sokáig bíztatták a népet a síelésre, mikor már rég itt volt a járvány. Hollandia első párszáz esete túlnyomó többségben olaszországi síelésre volt visszavezethető, nekem személy szerint meggyőződésem, hogy február első hetében én is elkaptam Franciaországban. (pár héttel később publikálták az első eseteket a szomszédos síterepről).
Nem hinném, hogy érdemes az itt megjelent cikkek tartalmára korlátozni a történteket, szakértők szerint is a valós esetek száma jóval nagyobb mint a számontartott esetek száma.
minerel | 2020.04.14. 18:58
Lehet védeni a mundért de a síterepek nemzetközi összetétele miatt igenis jelentősen közrejátszottak a járvány szétspriccelésében.
fezso6 | 2020.04.14. 22:23
Ezek a síterepek jól kifundálták! Elintézték, hogy nyáron ne tudjuk elkölteni a pénzünket!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.