Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megszínezte a havat a szaharai homok az Alpokban

2024.03.31. Bata Attila

Nem akármilyen időjárást hoztak el a húsvéti ünnepek a még üzemelő síterepeken és itthon. Az már igazi meglepetés, hogy március végén rövid idő alatt kb. fél méter hó hullott. Az pedig már csak a bónusz, hogy érkeznek a beszámolók, sárga, narancssárga vagy egyéb színű hóról.
Livigno, Olaszország (Kép: Passione Neve & Montagna )
Livigno, Olaszország (Kép: Passione Neve & Montagna )
Azt már korábban jeleztük, hogy hétvégre megérkezik az afrikai melegfront és vele együtt a sivatag pora is, amely megjelent a síterepeken is. A jelenség annyira nem ritkaság. A dél-francia síterepeken/hegyekben például tavaly júniusban és tavaly előtt márciusban is hasonló jelenséget tapasztaltak.
Alpe d
Alpe d'Huez, Franciaország (Kép: Le Dauphine)
Ezúttal is leginkább a francia és olasz síterepekről érkeztek képek, amelyen a sivatagi por elszínezi a havat, vagy látható a levegőben. Csak elég ránézni a webkamerákra és már látszik a szokatlan látvány.
Serre-Chevalier, Franciország, két nap, két különböző webkamerakép (Meteo Express)
Serre-Chevalier, Franciország, két nap, két különböző webkamerakép (Meteo Express)
Sajnos, a szaharai por/homok nem sok jót jelent a síelőknek. Francia meteorológusok szerint elég magas koncentrációban érkezett, így sokan a sípályákon is maszkot viseltek, vagy sállal takarták el arcukat. Az apró homokszemcsék belélegzését az orvosok szerint jobb elkerülni.
Auron, Franciaország (Kép: Nice Martin)
Auron, Franciaország (Kép: Nice Martin)
A sípályákat, a meglévő hótakarót is rombolja a homok. Nagyon könnyen összegyűjti a napsugarakat, könnyen felforrósodik, így olvasztja a havat. A hegyek legmagasabb részén mostanra már kialakult a szokásos hótakaró, az átlagos hóvastagsággal. Az idetévedt szaharai pornak kedvezőtlen hatása lehet szezon végén és a szezon elején a gleccserek hóviszonyaira.

A síterepeket valamennyire kárpótolja az újabb havazás az Alpok déli oldalán, amelynek még nincs vége. A dél-francia, dél-svájci (Ticino kanton) és nyugat-olasz hegyekben 50-80 centi friss hó takarhatja el az elszíneződött havat.

Amíg az Alpokban hóvihar tombolt és az erős szél miatt sok felvonó állt, addig a tengerpartokon már közel 30 fokban napoztak az emberek. Nálunk és a környékünkön is hirtelen nyár lett.

Magyarországon tegnap 27,6 fokot mértek Kelebián, ez új napi melegrekord. Budapesten 25 fokkal megszületett az új maximum-hőmérsékleti rekord. Kelet-Szlovákiában Lelesz (szlovákul Leles) településen (108 m) 25,6 fokot mutatott a hőmérő. Ez ugyan nem rekord, de itt tavaly május második feléig kellett várni ilyen „melegre”. Utoljára 1989-ben fordult elő Szlovákiában, hogy nyári napot (a legmagasabb hőmérsékelt meghaladta a 25 fokot) regisztráltak márciusban. Szombaton Ausztriában is több mérőállomás jelentett 25 fok körüli hőmérsékletet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.