Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fehér húsvét: erős havazás az olasz és francia hegyekben

2024.03.28. Bata Attila

Még nem mondta ki az utolsó szót a tél az Alpok déli oldalán. Az elmúlt 24-48 órában ismét intenzív havazás érte el a dél-francia és olasz hegyeket, valamint a Svájci-Alpok déli oldalát.
Risoul 1850 , Franciaország, 60 cm friss hó
Risoul 1850 , Franciaország, 60 cm friss hó
Az elmaradt fehér karácsonyért sok helyen fehér húsvéttal kárpótol az időjárás az Alpok déli oldalán. Már megmondani is nehéz, hogy hányadik havazás „sújt le” erre a régióra az elmúlt hónapban. Az már a számokon is látszik, hogy a március szépen kozmetikázza a hóadatokat. A katasztrofális február után ismét átlag feletti szinten a hóréteg vastagsága ezekben a régiókban.
Isola 2000, 70 cm friss hó!
Az ismertebb dél-francia síterepeken 50-70 cm friss havat mértek. Például Isola 2000 felső részén 70 cm, Vars tetején pedig 60 cm hullott. A többi síterep is kapott annyi friss havat, hogy nincs gond a hóhelyzettel a húsvéti ünnepekre. Legfeljebb annyi, hogy a havazás még folytatódik és a viharos szél sem a síelők legjobb barátja.
Vars, friss hóhelyzet
Ahogy ilyenkor lenni szokott a havazás kelet felé terjeszkedett. A francia határ olasz oldalán is fél méter körüli friss havat mutatnak az Aosta-völgy és Piemont állomásai. A dél-svájci Ticino (Tessin) kantonba is visszatért a tél. Szintén szokásosnak mondható az utóbbi havazásoknál, hogy a friss hómennyiség is kicsit csökken kelet felé. A Dolomitok magasabban fekvő településein is havazott, itt 1600 méter felett 20-50 cm hó hullott.
Az olasz Formazza (1280 m), közel a svájci határhoz
A havazásból egy kicsi „átfröccsent” a szlovén és a karintiai hegyekbe is. Szlovénia legmagasabb meteorológiai állomásán (Kredarica – 2513 méter) 18 cm hullott, a még a hétvégén is üzemelő síterepen, Vogelen (1515 m) pedig a friss 6 centi hóval most 137 cm vastag a hóréteg. Ausztriában Villacher Alpe (2117 m) állomása mért 5 centit, de néhány centi jutott a magasabb salzburgi régiókba is.

A havazás, kisebb mértékben, de az ünnepi hétvége alatt is folytatódik az olasz és francia hegyekben. Várhatóan a húsvéti síeléshez bónuszként havazás is jár, de a felerősödő viharos szél ronthat az élményen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.