Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Húsvéti síelés: hol üzemelnek még a síterepek?

2024.03.26. 2024.03.28. Bata Attila | frissítve: 2024.03.28.

Az előttünk álló hosszú hétvégére esnek a húsvéti ünnepek. Sokaknak remek alkalom egy utolsó síelésre, mielőtt a felszerelést nyárra nyugdíjazzák. Vannak még üzemelő síterepek közel-távolabb, ahol erősen tavaszias körülményekre kell számítani. Mondjuk ebben nincs sok újdonság február óta.
Hochkönig, Ausztia: hétfőig ajándékokkal töltik meg a kosarakat a pályák mellett
Hochkönig, Ausztia: hétfőig ajándékokkal töltik meg a kosarakat a pályák mellett

Ausztria

A minél több kilométert csúszni szándékozók elsősorban a gleccsereken és a magasabban fekvő síterepeken találják meg a számításukat. Mivel ezt sokan tudják, így a jobb hóviszonyok miatt tömegre is számíthatnak. Ausztriában az összes gleccser üzemel, ezekre a helyekre friss hó is érkezett a napokban, és újabb havazás várható a héten. A magasabban fekvő síterepek közül Obertauern és Turrach tartja még magát, a távolabbiak közül pl. Obergurgl vagy Ischgl.
Nassfelden húsvéti nyulak járják a pályákat
Nassfelden húsvéti nyulak járják a pályákat
Az utóbbi időszakban már megszokhattuk, hogy a síelés nem a völgyállomások szintjén, hanem a középállomások szintjén végződik, főleg a délutáni órákban. A karintiai és stájer síterepek felső részei még „állják a sarat”. Arra figyeljünk, hogy néhány síterep már március 31-én zár, tehát hétfőn már nem üzemel pl. Katschberg, Ankogel vagy Goldeck. Húsvéthétfőn üzemel utoljára Bad Kleinkirchheim, Gerlitzen, Hochkar és Kreischberg. Kedden zár Emberger Alm. Egészen április 7-ig mennek a liftek Nassfeld, Heiligenblut és Turrach pályái mellett. Utóbbi helyen időjárás függvényében akár május 1-ig is kitartanak, de már kevesebb üzemelő lifttel. Karintiában legtovább a Mölltal-gleccseren lehet síelni, egészen június 16-ig.
Obertauern május elséjéig nyitva
Obertauern május elséjéig nyitva
A távolabbi osztrák részeken, pl. Salzburg és Tirol tartományokban még több síterep tart nyitva húsvétra és áprilisra. Az üzemelő síterepeket listáját itt találod. A hójelentést mindig a síterepek frissítik, tehát elvileg ugyanazt találhatod itt, mint az adott síterep honlapján. Gyakorlatban azért érdemes a síterep honlapját és webkameráit is megtekinteni az aktuális információkért.

Szlovákia

Északi szomszédunknál már nagyon lecsökkent az üzemelő síterepek száma. Három TMR síterep (Jasná, Tátralomnic és Csorbató) mellett még Rohács jöhet szóba. A Tátrákban kb. 1700 méter felett még tél uralkodik, lentebb már romlanak a pályák napközben. A fenti magasságokban hullott néhány centiméter mostanában, és a következő napokban is várható egy kisebb adag. A hóvastagságra nincs panasz a fenti részeken, lentebb már kevesebb maradt. Csorbató meteorológiai állomásán (1322 méter) ma reggel 22 centit mértek.
FONTOS! Aki most már vásárol GOPASS szezonbérletet a következő szezonra, annak nem kell várnia télig a síeléssel. A 2024/2025-ös bérletek a vásárlás napjától érvényesek a mostani szezonban még üzemelő síterepekre is.
A Lomnici-nyereg ma reggel. A TMR síterepeire már most érvényesek a GoPass 2024/2025-ös szezonbérletei!
A Lomnici-nyereg ma reggel. A TMR síterepeire már most érvényesek a GoPass 2024/2025-ös szezonbérletei!

Szlovénia

Hétvégén 108 üzemnap után Rogla bezárt. Itt már csak a Júliai-Alpokban találunk üzemelő síterepeket. A Bohinj fölötti Vogel pályái magasan fekszenek, 1515 méteren ma reggel 135 cm természetes havat mértek. Nyitva tart még Krvavec, ahol 1740 méteren 66 centi havat jelentettek. Ezek a helyi meteorológiai szolgálat adatai.
Vogel, Szlovénia, tegnapi kép
Vogel, Szlovénia, tegnapi kép

Olasz- és Francia-Alpok

Márciusra itt magára talált a tél és rengeteg havat hozott. A havazás a héten is folytatódik az Alpok déli oldalán. Ma már elkezdődött, de szerda ígérkezik az intenzívebb napnak. A szerencsésebb részeken kb. 50 centi hó várható. Az olaszországi Dolomitokban 20-40 cm hullhat 1600 méter felett. 2000 méter felett itt sem kizárt a fél méter. A havazás az ünnepek alatt is folytatódhat, azonban a hóhatár egyre magasabbra emelkedik.

A hétvégére afrikai eredetű levegő éri el régiónkat, amely magasabb hőmérsékleteket hoz itthon és a síterepeken is. A kellemes tavaszi hőfokok mellett sivatagi eredetű homokot is szállít hazánk, az Alpok és a Kárpátok fölé is. A homok várhatóan több hullámban érkezik a hét hátralévő napjaiban.
KOMMENTEK
Hiking | 2024.03.27. 11:19
A hétvégi tapasztalataim alapján Jasnán érdemes "levonózni" a nap végén, ahelyett hogy a latyakos, sáros, hiányos valamin lecsúszni a völgyállomásokig. Akkor is, ha hivatalosan nyitva van az adott lenti pálya. Igazából már csak 4 felvonó szolgálja ki a folyamatos síelést, az északi és déli felső kabinosok, plusz északon a 2 üléses és délen az új tányéros, de azzal óvatosan a kezdőknek.
esslegg | 2024.03.27. 20:21
Nem kötözködésként, csak pontosításként: a déli oldalon a Deres Poma nem új, csak több évnyi / évtizednyi (?) állás után újraindított / felújított - amúgy vagy 30 éves biztos megvan. Üdv
Tobi | 2024.03.27. 22:17
Chopokon hétfőn (03.25.) ment Záhrádkytól a nagy hatos is. 1400 felett jók a hóviszonyok, azalatt nem, 1200 alatt délen katasztrófális.
leni | 2024.03.28. 10:40
Heiligenblutban a Fleissalm oldalon még lehetett a hét elején síelni, éjszaka kifagy, úgyhogy jeges a pálya. Schareck oldalon délelőtt szuper, délután a feléig lehet, utána hótolás, buckamanó, alján (Rossbach) latyak. Egyébként szuper, kevés ember, kezelt pályák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.